In deze economie video gaan we het hebben over asymmetrische informatie in het bedrijf. Daarbij bekijken we uitgebreid wat we bedoelen met de agent en de principaal en de informatie-achterstand of voorsprong die hierbij kan ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn de werkgever en werknemer relatie, of de aandeelhouders en de directie, of de bank en de leningnemer. Bekijk de kennisclip om er achter komen hoe dat allemaal precies zit!
1. Asymmetrische informatie in het bedrijf

Het kopen van niet-duurzame goederen en diensten om aan je behoeften te voldoen
Wanneer een principaal een agent inhuurt om werk te verrichten ontstaat er informatieasymmetrie (de uitvoerende agent heeft meer kennis van de gang van zaken dan de principaal). De agent kan deze kennisvoorsprong in zijn voordeel gebruiken (bijvoorbeeld door meer uren op te geven dan daadwerkelijk gewerkt)
Een geldlening met een lange looptijd, waarbij een onroerende zaak (bijvoorbeeld een huis of een kantoorpand) als onderpand dient.
Mensen gaan zich risicovoller gedragen omdat zij weten zij niet verantwoordelijk zijn voor de eventuele financiële gevolgen (bijvoorbeeld het slecht op slot zetten van de fiets omdat die toch verzekerd is).
Een premie bovenop het rendement van het risicoloze alternatief (een extra vergoeding voor het doen van risicovolle investeringen).
De kans dat een investering verlies geeft x de omvang van dat verlies.
Persoon of organisatie die geld beschikbaar stelt aan een onderneming, bijvoorbeeld in de vorm van aandelenkapitaal of als geldlening.
Het verschil in informatie tussen de verzekeraar en verzekerde.
Dit is een onafhankelijk organisatie, aangesteld door de overheid, om bedrijven en organisaties te controleren.
Dit zijn toezichthouders zie toezien op de marktwerking, oneerlijke concurrentie, product kwaliteit of besteding van overheidsgeld.
Zij controleren alle financiële markten die in Nederland actief zijn.
Zij bekijken of er genoeg concurrentie is, en er geen stiekeme prijsafspraken worden gemaakt.
Uit een tijdschrift:
In de dure tas die gestolen werd op dat zonnige eiland, zat volgens je claim bij de verzekering ook een dure zonnebril die je in feite al eerder was kwijtgeraakt. Een kras in de lak van je auto, veroorzaakt door een onvoorzichtige fietser, laat je tegelijk repareren met de deuk in het spatbord die er al een tijdje in zat. Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars (VvV) blijkt dat er jaarlijks voor zo’n 900 miljoen euro aan schade op een dergelijke manier wordt ‘opgewaardeerd’. “Het gevolg van dit claimgedrag is dat de verzekerden er uiteindelijk toch weer zelf voor moeten betalen”, aldus de woordvoerder van het VvV.
Leg uit dat het ‘opwaarderen’ van schade mogelijk is als gevolg van asymmetrische informatie.
Een voorbeeld van een juiste uitleg is:
De verzekeraar heeft niet voldoende informatie over het claimgedrag. De verzekerde kan daardoor een hogere schadeclaim indienen dan waartoe deze gerechtigd is.