Economie

3. Conjunctuur en indicatoren

Gegeven door:
Henk de Beuker
Beschrijving Begrippen Examenvragen

In deze video gaan we indicatoren voor de conjunctuur bespreken, zoals het consumenten- en producentenvertrouwen, arbeidsmarktindicatoren en andere macro-economische factoren. We zullen ook bekijken hoe dit eruit ziet in een conjunctuurklok.

Er zijn nog geen begrippen voor deze video.


Marktanalist Daniëlle Dijkstra bespreekt de ontwikkelingen in de levensmiddelenbranche in de periode 2017-2020. De levensmiddelenbranche bestaat – behalve de supermarkten – uit een groot aantal sterk concurrerende levensmiddelenspeciaalzaken. Dijkstra: “We zagen een stijging van de totale afzet van levensmiddelen in de supermarkten van bijna 10%, als gevolg van de hoogconjunctuur. We verwachten dat de afzet van levensmiddelen in speciaalzaken met een ander percentage dan 10% zal stijgen. De levensmiddelen bij speciaalzaken bevinden zich immers in het luxe segment.”


Leg uit waarom in hoogconjunctuur de afzet van luxe levensmiddelen met een ander percentage zal stijgen dan die van niet-luxe levensmiddelen. Betrek het begrip inkomenselasticiteit in je antwoord.

F1: Conjuncturele verschijnselen