Uitlegvideo’s voor alle VWO Geschiedenis school- en examenstof!

Leer met onze uitlegvideo's voor geschiedenis om je goed voor te bereiden op het examen, SE’s en andere toetsen! Je krijgt onder andere uitleg over de verschillende tijdvakken, de opkomst van de stedelijke burgerij, de gebeurtenissen tijdens de Koude Oorlog en de invloed van de verlichting.

Geschiedenis leren met Digistudies

0

Online geschiedenis leren

Na zes jaar leren moet je het vak geschiedenis op het vwo afsluiten met een eindexamen. Om daarvoor te slagen is het belangrijk dat je op tijd begint met de voorbereiding. Misschien vraag je je dus af: hoe leer je het beste voor geschiedenis? De eerste stap is om te weten wat je precies moet leren.


Geschiedenis examen

De examenstof voor geschiedenis vwo is opgedeeld in vijf domeinen, waarvoor je kunt leren met onze uitleg video’s.


- A. De Tien Tijdvakken. In dit domein leer je de belangrijkste gebeurtenissen van de wereldgeschiedenis. In het eerste subdomein – Jagers en verzamelaars – beginnen we met uitleg over de prehistorie, en in het laatste subdomein – Tijd van televisie en computers – bespreken we de éénwording van Europa.


- B. Steden en burgers in de Lage Landen (1050 – 1700). In het tweede domein gaan we dieper in op de Nederlandse geschiedenis. Hoe zag de Nederlandse opstand tegen Spanje er bijvoorbeeld uit? En hoe kwam het dat de burgerij steeds meer invloed kreeg in steden? Dat en meer leer je in domein B.


- C. De verlichting. In het derde domein kijken we naar verschillende onderdelen van de verlichting. Zo bespreken we welke ideeën er ontstonden over wat een ideale samenleving zou zijn, in welke mate we de Franse Revolutie verlicht kunnen noemen en welke invloed de verlichting had op de politieke cultuur.


- D. China (1842-2001). In domein D zoomen we in op de geschiedenis van China. We kijken naar het begin van het Keizerrijk, hebben het over het ontstaan van de Volksrepubliek China en bespreken de ontwikkeling tot de grootmacht die het land nu is.


- E. Duitsland in Europa (1918-1991). Ook Duitsland heeft een interessante geschiedenis, waar we in het laatste domein op inzoomen. Je leert alles over Duitsland in de periode na de Eerste Wereldoorlog. Onderwerpen die naar voren komen zijn de opkomst van het nationaalsocialisme het begin van de Koude Oorlog en de val van de Berlijnse Muur.


Geschiedenis examen vwo 2024

Nu je weet wat je moet leren voor het geschiedenis examen vwo kun je een planning maken. Maak duidelijke afspraken met jezelf – en hou je daar ook aan! Werk in je planning toe naar 21 mei 2024, want dat is de dag waarop het geschiedenis examen vwo gaat plaatsvinden. Wil je ook weten op welke data de andere eindexamens zijn? Bekijk dan het examenrooster.

... meer dan 5.000 leerlingen leren zonder boeken met Digistudies...

5K+

... en zij beoordelen Digistudies gemiddeld met een 9,2!

undefined's foto.

Digistudies
Veelgestelde vragen