De vijf V's
Mensen hebben elkaar nodig voor vijf verschillende dingen, die we samen ‘de vijf V’s’ noemen. We hebben het over vriendschap, voedsel, veiligheid en verstand (eigenlijk kennis). Omdat mensen hierbij afhankelijk zijn van elkaar, gaat het over dat ze zich verbinden met elkaar. Het gaat allemaal om waar zij zelf ‘behoefte’ aan hebben, en daarom vormen zij groepen. Dit noemen we sociale binding. Dit betekent eigenlijk dus: verbinding die mensen met elkaar aangaan om aan hun basisbehoeften te kunnen voldoen.
De verbinding die mensen met elkaar aangaan noemen we groepsvorming. Binnen groep zijn er eigen normen en waarden, een groep heeft een eigen cultuur. Iemand die bij een groep wil horen moet voldoen aan de cultuur van een groep. Als je hier niet aan voldoet is er sprake van uitsluiting. Binnen een groep is er dan ook sprake van een sociale controle om afwijkend gedrag van de groepsleden te verminderen en de cohesie te bevorderen.
Er zijn vier soorten bindingen die jij moet kennen voor het examen maatschappijwetenschappen. Deze bindingen geven aan hoe mensen op een verschillende manier met elkaar verbonden kunnen zijn of afhankelijk kunnen zijn van elkaar.
1. Cognitieve bindingen hebben te maken met de omstandigheid dat mensen met elkaar iets leren en dat je soms ook afhankelijk bent van de kennis van anderen.
2. Affectieve bindingen hebben betrekking op afhankelijkheid van mensen die positieve of negatieve gevoelens voor elkaar hebben.
3. Economische bindingen hebben te met dat je afhankelijk bent van de productie en consumptie van schaarse producten, dus producten die bijvoorbeeld bij jou in de buurt niet beschikbaar zij, maar moet aanschaffen. Een voorbeeld hiervan is dat als er minder olie naar Nederland komt, gaan de benzineprijzen in Nederland omhoog. Wij zijn dus ook internationaal economisch gebonden.
4. Politieke binding. Het gaat hier om de macht die politici hebben. Zij bepalen hoe bepaalde zaken in Nederland geregeld worden.
Binding verwijst dus naar de relatie en onderlinge afhankelijkheid, dit kan gaan over gezinnen, verschillende groepen, in de maatschappij, etc.
Sociale cohesie
Letterlijk vertaalt betekent sociale cohesie 'sociale samenhang'. Het gaat over hoe verbonden groepsleden of burgers zich voelen. Een samenleving blijft bij elkaar door dat gevoel. Hoe minder cohesie er is, hoe minder gevoel mensen voor elkaars welzijn hebben of voor elkaar opkomen. Sociale cohesie kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door: wederzijdse afhankelijkheid, eigen belang, macht en dwang. Soms zie je een sterke sociale cohesie (wij-gevoel) binnen die groepen, maar juist tegenstellingen tussen die groepen binnen de maatschappij. Dat kunnen dan etnische tegenstellingen zijn, politieke tegenstellingen, religieuze tegenstellingen, regionale tegenstellingen.
Leren met Digistudies
We hopen dat deze samenvatting jou helpt bij het voorbereiden van jouw examens, se’s of andere toetsen. Zou jij nou nog meer ondersteuning willen door middel van uitlegvideo’s? Digistudies heeft voor elk vak video’s beschikbaar, met daarbij passende begrippenlijsten. Neem snel een kijkje!