Biologie

4. Resorptie

Gegeven door:
Henk de Beuker
Beschrijving Begrippen

Welkom bij deze kennisclip over resorptie. We zullen deze video met uitleg voor biologie opsplitsen in de volgende vijf onderwerpen: het principe van resorptie, resorptie van eiwitten, resorptie van koolhydraten, resorptie van vetten en resorptie in de dikke darm. Je kunt deze uitleg gebruiken als onderdeel van je examentraining, of om te leren voor andere toetsen.

Darmepitheel

De buitenste laag (snelgroeiende) cellen van darmvlokken

Dunne darm

Een uit drie delen bestaande darm van ongeveer zes meter lang. De functie van deze darm is om voedsel te verteren en voedingsstoffen uit voedsel op te nemen

Resorptie

De opname van voedingsstoffen in het bloed door de wand van de darm heen

Verteren

Het afbreken van voedsel tot voedingsstoffen

Voedingsstoffen

De bruikbare bestanddelen van voedsel

Alvleessap

Sap dat gevormd wordt door kliercellen van de alvleesklier. Het verteert vetten, koolhydraten en eiwitten

Aminozuren

Bouwstenen voor de vorming van eiwitten

Enzym

Een eiwit dat ervoor zorgt dat processen in het lichaam sneller verlopen (biologische katalysator)

Gal

Een vloeistof die wordt uitgescheiden door de lever. Het wordt gemaakt in de lever en wordt (tijdelijk) opgeslagen in de galblaas

Glucose

Een koolhydraat dat door het lichaam gebruikt wordt als brandstof

Villi

Darmvlokken (uitstulpseltjes aan de binnenwand van de darm)

O1: Stofwisseling van het organisme

O2: Zelfregulatie van het organisme

O3: Afweer van het organisme