Maatschappijkunde

10. Functies van de media

Gegeven door:
Jamie Hexspoor
Beschrijving Begrippen

In een democratie is het hebben van goede, vrije media erg belangrijk. De media doen namelijk twee belangrijke dingen voor een democratie. Dat en meer bespreken we in deze video met uitleg voor maatschappijkunde!

Agendafunctie

De media zorgt ervoor dat maatschappelijke problemen onder de publieke en politieke aandacht komen

Controlefunctie

De media let op correct handelen van overheid, bedrijven en organisaties

Informatieve functie

De media houdt ons op de hoogte van de activiteiten van de overheid en gebeurtenissen in de politiek en samenleving

A1. Politiek en beleid

Samenvatting voor maatschappijkunde - Functies van de media


Informatieve functie

De democratie vervult een informatieve rol, waarbij zij ons op de hoogte houdt van de activiteiten van de overheid en gebeurtenissen in de politiek en samenleving. Dit is handig omdat het ons helpt te begrijpen wat er gaande is en ons in staat stelt onze eigen mening te vormen.


Controlefunctie

In een democratie heeft de media een soort controlefunctie. Ze fungeren als een soort waakhond voor de democratie, wat betekent dat ze problemen in de politiek of de samenleving kunnen ontdekken en daarover kunnen berichten. Ze kunnen ook onderzoeken of de overheid haar beloften nakomt of dat er dingen misgaan. Dit is belangrijk omdat het de overheid eerlijk houdt en ervoor zorgt dat ze hun taken goed uitvoeren. Dus, in een democratie zijn media belangrijk omdat ze ons informeren en ervoor zorgen dat de overheid goed en eerlijk functioneert. Ze spelen een grote rol bij het bevorderen van het goed functioneren van onze democratie.


Agendafunctie

De agendafunctie van de media houdt in dat verschillende individuen en groepen proberen te beïnvloeden wat er in het nieuws komt en waar mensen over praten. Dit kan ook van invloed zijn op wat politici als belangrijk beschouwen om te bespreken en te beslissen. Kortom, de media kunnen helpen bepalen waar mensen over nadenken en praten, wat op zijn beurt invloed kan hebben op de politiek.