De beste examen tips!

1. Begin met het maken van een overzicht van de leerstof

Om te beginnen is het handig om een overzicht te maken van alle vakken met de daarbijbehorende domeinen die je moet kennen voor het examen. Daarbij kan je dan een inschatting maken van hoe lang je denkt nodig te hebben om het te leren en ermee te oefenen. Met dit overzicht kan je vervolgens fijn een planning maken omdat je nu precies weet wat je moet leren en een inschatting hebt van hoe lang je hiervoor nodig zal hebben.

2. Maak een duidelijke en vooral realistische planning!

Het maken van een goede planning is essentieel voor een goede voorbereiding op de eindexamens. Hierbij is het erg belangrijk dat je een planning maakt die realistisch is. Zorg er dus voor dat je niet alles voor de laatste week plant, of bijvoorbeeld een heel vak op één dag af wilt hebben. Ga na of je die dagen wel tijd hebt om te leren en hoeveel je dan daadwerkelijk kan doen. Je brengt jezelf anders namelijk makkelijk in de problemen als je de planning niet haalt en steeds leerwerk vooruit moet schuiven. Dan komt het toch weer aan op het laatste moment. Begin dus ruim van tevoren met het maken van een duidelijke en realistische planning waarin je per week en per dag bepaalt wat je precies gaat doen. Hierbij is het handig om in te plannen wat je gaat doen, niet hoelang je gaat leren. Als je namelijk alleen inplant hoelang je gaat leren, dan is de verleiding erg groot om niet zoveel te doen terwijl je je wel aan de “2 uur natuurkunde leren” planning houdt. Plan dus duidelijk in wat je wanneer af wilt hebben. En het allerbelangrijkste; hou je eraan!

3. Begin op tijd met leren

Zorg ervoor dat je niet slechts een paar dagen voor het examen begint met leren. Een goede voorbereiding is het halve werk. Door op tijd te beginnen met leren maak je het jezelf mogelijk om je goed te verdiepen in de examenstof. Ook zorg je ervoor dat het niet te laat is om vragen te stellen aan docenten over de leerstof. Kost leren je veel tijd? Begin dan tenminste anderhalve maand voor het eerste examen met leren.

Leren met video’s – uitlegvideo’s van Digistudies 5. Leren met video (uitlegvideo’s)

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het leren met video leidt tot betere resultaten. Doordat je zowel visueel als auditief (geluid) geprikkelt wordt, onthoud je de stof beter dan wanneer je het enkel leest uit een boek of samenvatting. Ideaal aan het leren met video is dat video’s vaker bekeken kunnen worden en, in het geval van Digistudies, in elk gewenst tempo bekeken kunnen worden. De uitlegvideo’s van Digistudies zijn dan ook een waardevolle toevoeging aan het leren voor je examens.

6. Combineer leermethoden

Het is verstandig om niet continu op dezelfde manier te leren. Als je continu in boeken leest, dan kan het soms zijn dat je jezelf gaat vervelen en daardoor minder goed dingen onthoud. Als je alleen maar video’s bekijkt kan het ook zijn dat er soms wat langs je heen gaat. Enkel een samenvatting lezen is vaak ook niet voldoende, omdat niet alle leerstof wordt behandeld. Wees dus slim en combineer verschillende leermethoden!

7. Volg een examentraining

Er bestaan verschillende instanties die (online) examentraining aanbieden. Tijdens deze trainingen wordt de examenstof van een vak, van A tot Z, behandeld. Er zijn vaak meerdere begeleiders tijdens de training aanwezig, waardoor jij vragen kan stellen en ook veel persoonlijke aandacht kan krijgen. Het is een slimme wijze om extra te trainen voor het eindexamen. Digistudies heeft een overzicht van alle examentrainingen. Wil je liever online een examentraining volgen? Dan volstaat ook het kijken van Digistudies uitlegvideo’s.

8. Overhoor jezelf

Heb jij jezelf al overhoord? Het is belangrijk om te controleren of je de leerstof hebt onthouden. Ga dus als je een bepaald onderwerp voor je gevoel goed geleerd hebt na of je het echt begrijpt door het te herhalen in je hoofd of uit te schrijven op papier. Uitschrijven werkt het best!

9. Werk met flashcards

Ben jij bekend met het leren met flashcards? Deze leermethode blijkt zeer effectief ter voorbereiding op het examen. Flashcards bestaan uit (kleine) papieren. Op de ene zijde staat een begrip en op de andere zijde staat de definitie daarvan. Door de flashcards te verspreiden op een tafel, op te pakken en te bedenken welke definitie bij welk begrip hoort (of visa versa) leer je de theorie. Flashcards kunnen zo uitgebreid mogelijk zijn, waardoor het leren met flashcards enorm populair is onder middelbare scholieren. Nooit geprobeerd? Ontdek of deze methode voor jou werkt!

10. Bedenk examenvragen over de leerstof

Tijdens het leren is het handig om jezelf af te vragen of je de stof écht goed begrijpt. Je kunt dit doen door na te denken over de stof en te bedenken: Wat zouden ze me hierover kunnen vragen op het examen? Zo kun je zelf een examenvraag bedenken en daar het antwoord op proberen te geven. Op deze manier blijft het allemaal veel beter hangen dan dat je enkel passief de stof tot je neemt.

11. Oude examens oefenen

Het oefenen van oude examens zorgt ervoor dat je kennis maakt met de echte vorm van het examen. Oude examens zijn daadwerkelijk gehouden examens, maar dan uit een eerder jaar. Door deze zelf te maken en na te kijken, is het voor jezelf mogelijk om een inschatting te maken hoe je zal scoren op het eigen examen. Digistudies behandelt ook een aantal vragen uit oude examens in uitlegvideo’s. Het is ook handig om een docent je vragen te laten nakijken, zodat je zeker weet dat je jezelf niet te veel of te weinig punten toekent bij het oefenen.

12. Bespreek de leerstof met een medeleerling

Als je de stof tot je hebt genomen, kan het heel effectief zijn om het erover te hebben met een medeleerling (of met je ouders). Als je stof bespreekt of zelfs probeert uit te leggen, dan test je of je het allemaal echt begrijpt. Ook kan het zo zijn dat je denkt dat je de stof goed begrijpt, maar zodra je het erover hebt, er nieuwe vragen in je op komen. Op deze manier kom je er dus achter of je de stof allemaal goed beheerst en of er nog onderdelen zijn waar je meer aandacht aan moet besteden.

13. Leer met ontspannende muziek

Uit onderzoek is gebleken dat rustige achtergrondgeluiden kunnen helpen bij het leren. Geluiden die je hoort in een koffiezaak zouden zeer bevorderlijk zijn tijdens het leren.

14. Doe af en toe een dutje tussendoor

Leren is ontzettend belangrijk om een succesvol examen mee te maken. Het is echter ook net zo belangrijk om tijdens het leren een pauze in te lassen. Hersenen hebben tijd nodig om informatie te verwerken, waardoor het verstandig is om af en toe te ontspannen. Slapen werkt voor het brein erg goed om informatie te verwerken, het brengt je tot rust en daarnaast is een dutje tussendoor natuurlijk gewoon heel fijn!

15. Bedenk ezelsbruggetjes

Het kan tijdens het voorbereiden op je examen enorm helpen om ezelsbruggetjes te bedenken. Ezelsbruggetjes zijn manieren om moeilijke theorie gemakkelijk te herinneren en te onthouden. Het maken van ezelsbruggetjes kan op vele manieren. Wat dacht je van een afkorting van meerdere begrippen? Of een rijmpje? Sommige leerlingen schrijven zelfs liedjes om de stof beter te onthouden. Hoe gekker, hoe beter! Ons brein onthoudt gekke dingen namelijk makkelijker dan andere dingen.

16. Herhaal, herhaal, herhaal

Des te vaker je de examenstof tot je neemt, des te beter je het zal begrijpen. Ook zorgt het ervoor dat je de stof onthoud. Het is dan ook heel waardevol om de leerstof te herhalen. Voor de ene is het eenmalig herhalen voldoende om het te onthouden, maar over het algemeen geldt: vaker herhalen is beter onthouden.

17. Slaap goed

Ga gedurende examenperiode op tijd naar bed. Dit zorgt er namelijk voor dat je tijdens deze belangrijke periode goed uitgerust bent en veel beter zal kunnen functioneren tijdens het leren en tijdens de examens. Als je eraan went om op tijd te slapen, dan zal het gedurende de examens gemakkelijk worden om in slaap te vallen. Probeer dan ook altijd minimaal acht uur slaap te krijgen en denk na over leuke momenten, zodat je fijnere dromen hebt. Zo slaap je goed!

18. Leg spullen klaar voor het examen

In de ochtend of middag voor het examen is rust enorm belangrijk. Het laatste dat je zou willen is je druk maken over benodigdheden voor het examen en die niet kunnen vinden. Een hele waardevolle tip is dan ook om alle spullen (rekenmachine, potloden, pennen, gummen, etc) ten minste één dag van te voren klaar te leggen. Op deze wijze hoef jij je vlak voor het examen niet druk te maken en ligt alles klaar voor gebruik.

19. Zet ruim van te voren een wekker

Je wilt natuurlijk zeker weten dat je op tijd komt voor het examen. Er zijn veel leerlingen die het liefste zo lang mogelijk in bed blijven liggen, maar tijdens de examenperiode kan je de tijd nog wel eens hard nodig hebben. Als je de bus mist, de trein niet rijdt of je een lekke band krijgt, dan wil je niet dat je in tijdnood komt. Zet ruim van te voren een wekker om zeker op tijd te zijn.

20. Comfortabele kleding

Zorg ervoor dat de kans op afleiding zo klein mogelijk is. Een waardevolle tip is dan ook om comfortabele kleding te dragen tijdens het examen. Het dragen van een zachte joggingbroek en een luchtig T-shirt zijn voorbeelden van comfortabele kledingstukken. Het zou vervelend zijn als een kledingstuk vervelend zit of in de huid prikt, dus probeer de outfit ook even een dag van te voren uit.

21. Controleer je tas nog één keer voor je naar school gaat

Voor je naar school gaat om een examen te maken, is het verstandig om de inhoud van je tas nog één keer te bekijken. Heb je een etui mee met daarin pennen, potloden en een gum? Ligt er een rekenmachine in de tas voor het examen Wiskunde? En wellicht ook een paar extra batterijen? Door de tas op tijd in te plakken en ruim van te voren te controleren voor je naar school gaat, zorg je ervoor dat je niets vergeet en ook niet hoeft te stressen vlak voor het examen begint.

22. Wees op tijd

Tijdens het examen wil je natuurlijk alle tijd hebben om de vragen in te vullen. Zorg er dan ook voor dat je op tijd op de locatie van het examen aanwezig bent. Ben je te vroeg? Neem de leerstof dan kort door of neem een ontspannen moment voor jezelf. Het is toegestaan om later binnen te komen, maar niet later dan een half uur vanaf de begintijd het examen.

23. Een extra pen meenemen

Misschien wel de belangrijkste examentip. Neem altijd een extra pen en potlood mee naar het examen. Het kan voorkomen dat een pen het begeeft en niet meer werkt. Hierdoor kan je niet verder schrijven, terwijl dat het meest cruciale is bij het maken van een examen. Controleer altijd of de extra pen en potlood het doet, zodat je zeker bent van het kunnen invullen van de examenvragen.

24. Oordopjes meenemen

Raak je snel afgeleid door geluiden? Het is dan verstandig om een set oordoppen mee te nemen. Deze zorgen ervoor dat de ingang van het oor wordt afgesloten van omgevingsgeluid. Hierdoor zal het minder storen als anderen aan het eten of drinken zijn. Let op: het dragen van oordopjes die verbonden kunnen worden met een telefoon zijn natuurlijk niet toegestaan op het examen.

25. Neem eten en drinken mee

Examens nemen meerdere uren in beslag. Het kan voorkomen dat een examen drie uur duurt. In deze tijdsperiode kan het voorkomen dat je trek krijgt of dorst hebt. Tijdens het examen loopt er niemand rond die eten of drinken uitdeelt. Wees dus slim en neem altijd wat te eten of drinken mee. Zorg er wel voor dat je zo min mogelijk geluid maakt, zodat anderen niet afgeleid raken. Dat zou je zelf ook niet willen! Kauwgom kauwen helpt ook tegen trek en bevordert het nadenken.

26. Eet een banaan

Gezond eten is altijd belangrijk, maar uit onderzoek blijkt dat het eten van een banaan ook bevorderend is voor de concentratie, ideaal voor tijdens de examens dus. Eet dus vooral een banaan voor het examen of leg er een op tafel om te eten tijdens het examen!

27. Blijf rustig

Maak je vóór, tijdens en na het examen niet te druk. Door rustig te blijven is het gemakkelijker om na te denken. Het kan voorkomen dat er vragen zijn die je niet begrijpt. Dat is helemaal geen probleem, want soms valt het kwartje later. Er te lang over piekeren helpt niet. Haal goed adem en let vooral op jezelf, waardoor je rustig kan blijven in elke situatie.

28. Bekijk het examen globaal

Het kan handig zijn om voordat je begint met het invullen van de antwoorden, te kijken hoe het gehele examen er uit ziet. Blader door het opgavenboekje, tekstboekje en antwoordvellen. Hierdoor zal je beter voorbereid zijn op wat er in de komende uren gevraagd zal worden. Ook zal je hierdoor een indicatie kunnen krijgen hoelang je bezig zal zijn met bepaalde opdrachten.

29. Controleer het aantal punten

In het opgavenboek van de examens staan, naast de vragen, ook het aantal punten dat kan worden verkregen. Het aantal punten verklapt vaak hoeveel elementen er in het antwoord moeten terugkomen. Op basis van elk element zal je doorgaans één punt toegekend krijgen. Controleer daarom altijd het aantal punten met het gegeven antwoord. Krijg je veel punten voor een antwoord maar is jouw uitwerking erg kort (of andersom)? Dan klopt er waarschijnlijk iets niet!

30. Markeer belangrijke woorden

Tijdens het examen is het verstandig om één of meerdere markeerstiften te gebruiken. Soms kom je in een tekst belangrijke elementen tegen. Deze kunnen dan gemarkeerd worden, zodat je ze sneller terugvindt. Het is dan ook tijdbesparend om woorden - die je later misschien nodig hebt - te markeren. Daarbij kan het ook handig zijn om vragen te markeren waarover je twijfelt. Aan het einde kun je deze examenvragen nogmaals controleren.

31. Lees de vragen goed

Weet je zeker dat je antwoord geeft op de juiste vraag? Soms wordt een examenvraag niet goed gelezen. Het leidt er vaak toe dat het antwoord helemaal niet overeenkomt met de oorspronkelijke vraag. Eén van de belangrijkste tips is om iedere vraag goed te lezen. Het helpt ook om de vraag in je hoofd nog een keer te herhalen om zeker te weten dat je het goed begrijpt.

32. Geef antwoord door de vraag te herhalen

Heel waardevol tijdens het maken van een examen is om de gestelde vraag te herhalen in het antwoord. Deze methode kan alleen worden toegepast bij open vragen. Op deze manier weet je in elk geval zeker dat je antwoord geeft op de gestelde vraag. Zelfs als je het antwoord niet weet, kan het er toch toe leiden dat er een kern van waarheid in zit. Op deze manier verzamel je punten.

33. Sla moeilijke vragen eerst over

Blijf tijdens het examen niet te lang piekeren bij een moeilijke vraag. Accepteer dat niet iedere vraag even soepel verloopt. Door te lang te blijven hangen bij een lastige examenvraag kan je een hoop waardevolle tijd kwijtraken. Besteed je veel langer aan een vraag dan aan de vorige vragen? Ga dan verder en vul de vragen in die makkelijker te beantwoorden zijn. Zoals in de vorige tip aangegeven kan je de vragen waar je later op terug wilt komen markeren zodat je ze niet vergeet. Kortom: sla moeilijke vragen eerst over en vul deze later in.

34. Twijfel niet te veel

Je hebt het ooit wel eens iemand horen zeggen: “De eerste ingeving is vaak correct”. Niet altijd, maar dit klopt wel vaak! Toch zal je meerdere keren twijfelen tijdens het examen bij een vraag. Probeer echter niet te veel te twijfelen en vooral niet te lang. Ben je niet helemaal zeker van het antwoord? Markeer de vraag en ga verder, zodat je deze later nog eens controleert.

35. Probeer elke vraag te beantwoorden

Het is ontzettend belangrijk om iedere vraag in te vullen. Het komt vaak nog voor dat leerlingen een vraag niet begrijpen en daarom geen antwoord opschrijven. Zelfs bij het invullen van meerkeuzevragen komt het voor. Zorg ervoor dat je echt altijd een antwoord geeft. Al begrijp je niets van de vraag en denk je dat het antwoord nergens op slaat, soms levert het je toch punten op. Niet geschoten is altijd mis!

36. Schrijf duidelijk

Zorg er te allen tijde voor dat je handschrift leesbaar is. Ook als je in tijdnood komt is het belangrijk om duidelijk te schrijven. Als een antwoord niet leesbaar is, dan wordt het automatisch fout gerekend. Zonde als er wel een goed antwoord staat natuurlijk. Daarbij wordt het examen niet alleen door je eigen docent nagekeken, maar ook een tweede corrector zal zich wenden over jouw antwoorden. Deze heeft minder ervaring met jouw handschrift dan je eigen docent, waardoor het heel belangrijk is dat ook deze kan lezen wat jij hebt opgeschreven.

37. Controleer je antwoorden

Klaar met het examen? Lever de antwoorden dan niet direct in, maar blijf nog even zitten en loop alle antwoorden na. Het kan soms zijn dat een antwoord verkeerd is ingevuld, op de verkeerde plek staat of dat ineens het juiste antwoord je te binnen schiet. Om ervoor te zorgen dat je het beste uit je examen haalt is het verstandig om de antwoorden dus goed te controleren.

38. Niet afkijken

Heel logisch, maar we wijzen je er wel op. Het kan soms heel verleidelijk zijn om te gluren op het papier van je buurman of buurvrouw. Het is natuurlijk niet toegestaan en er wordt daarom streng door docenten gecontroleerd. Als een docent je betrapt op afkijken, dan zal dat grote consequenties hebben. Zo word je uitgesloten van het eindexamen, waardoor andere examens niet gemaakt mogen worden. Het is niks waard om voor een vraag te spieken. Kortom: niet spieken!

39. Vergelijk je antwoorden niet

Het is verleidelijk om ná het examen met vrienden of vriendinnen te bespreken welke antwoorden jij hebt gegeven op de vragen. Toch is het moeilijk om met elkaar te controleren of het juiste antwoord gegeven is. Het zorgt er vaak voor dat je alleen maar twijfelt over het gedane examen en met een minder blij gevoel het volgende examen instapt. Wacht tot de antwoorden online staan of controleer de antwoorden helemaal niet.

40. Blijf stil na het examen

Los van het afkijken is ook praten na het examen niet toegestaan. Als je na het examen nog op je plek zit en aan het kletsen bent met je buurman of buurvrouw kunnen docenten denken dat je antwoorden doorgeeft. Het is belangrijk om met je zelf bezig te blijven tot je de zaal mag verlaten. Op deze manier kunnen docenten je nergens van verdenken.