Biologie

5. Voedingsstoffen 1: vetten

Gegeven door:
Henk de Beuker
Beschrijving Begrippen

Welkom bij deze eerste uitlegvideo uit de reeks over voedingsstoffen. In deze video met uitleg voor biologie gaan we het hebben over vetten. We zullen het in de video hebben over wat vetten zijn, wat de functie is van vetten, de opbouw van vetten en nog veel meer. Je kunt deze leerstof goed gebruiken als onderdeel van je examentraining, of natuurlijk om te leren voor andere toetsen!

Essentiële vetzuren

Vetten die niet door het menselijk lichaam kunnen worden aangemaakt en moeten worden opgenomen door middel van voeding

Fosfolipiden

Tri-esters van glycerol, waarvan de middelste OH-groep gebonden is aan verbinding waarin een fosfaatgroep voorkomt

Glycerol

Een verbinding met de molecuulformule C3H8O3, die samen met drie vetzuren een vet of olie vormt

Niet-essentiële vetzuren

Vetten die door het lichaam worden gevormd

Onverzadigde vetten

Vetten waarvan de vetzuren minstens één C=C-binding bevatten

Verzadigde vetten

Vetten waarvan de vetzuren geen C=C-binding bevatten

Vetten

Voedingsstoffen die dienen als reservebrandstof voor het lichaam, opgebouwd uit glycerol en drie vetzuren

Vetzuren

Een keten van ten minste zestien koolstofatomen en een zuurgroep

O1: Stofwisseling van het organisme

O2: Zelfregulatie van het organisme

O3: Afweer van het organisme