Duits

13. Black-out - wat nu?

Gegeven door:
Lucas Mensink
Beschrijving Begrippen

Iedereen heeft het wel eens gehad, misschien bij een presentatie of bij een proefwerk. Je hebt super goed geleerd, je bent goed voorbereid en dan opeens … kortsluiting. Je weet even helemaal niet meer wat je moet doen en ziet door de bomen het bos niet meer – ontzettend vervelend! In deze video met uitleg voor het examen Duits krijg je tips voor wat je kan doen als je merkt dat je een black-out krijgt.

Er zijn nog geen begrippen voor deze video.
A1. Tekstverklaren

Samenvatting voor Duits - Black-out – wat nu?


Wat is een black-out?

Wat is dat nu, zo’n black-out? Wat gebeurt er dan precies? Eigenlijk is het precies zoals het voelt: een kortsluiting, een storing in de hersenen. Dit wordt veroorzaakt door een stof die vrijkomt bij veel stress. Een black-out noemt men het ook wel een geheugenblokkade


Zoals deze term al doet vermoeden, wordt de toegang tot je langetermijngeheugen geblokkeerd. Alle informatie die je daar had opgeslagen, is opeens niet meer toegankelijk. Je weet het dus nog wel en je bent het niet opeens vergeten, alleen kan je het je nu niet herinneren – je kan nu simpelweg niet “bij” deze informatie. Gelukkig krijg je op deze pagina tips voor wat je moet doen om zo snel mogelijk wél weer toegang te krijgen tot je langetermijngeheugen. 


Kan je een black-out voorkomen?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Met de volgende tips houd je een black-out vaak al buiten de deur:


Tip 1: Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Want een betere voorbereiding zorgt voor meer zelfvertrouwen en daarom minder kans op stress. Wil je meer tips voor een goede voorbereiding op je eindexamen? Bekijk dan onze video Examentips.


Tip 2: Ontspan!

Goed, dat is misschien lastig als je je moet voorbereiden op je eindexamens, maar probeer het toch maar – het werkt echt! Door te ontspannen, verlaag je het stressniveau in je lichaam. Ontstressen kun je doen door te sporten, een serie te kijken, te mediteren, lekker naar buiten te gaan of af te spreken met vrienden. Hoe lager je stressniveau aan het begin van het examen is, hoe beter!


Tip 3: Slaap voldoende

Je eindexamenperiode is niet alleen stressvol, maar ook erg vermoeiend. ’s Nachts kunnen niet alleen je hersenen alle geleerde stof van de dag verwerken, maar kom je zelf ook tot rust. Tot diep in de nacht doorleren is daarom echt af te raden!


Tip 4: Schrijf belangrijke info als eerste op

Als je bang bent om iets te vergeten tijdens het examen, zorg er dan voor dat je bij de start van het examen op een kladblaadje dit meteen op kan schrijven – bijvoorbeeld de vertaling van signaalwoorden. Op deze manier kan je dit tijdens je examen “loslaten” en hoef je je niet meer druk te maken over het feit dat je het misschien vergeet op het moment dat je het nodig hebt. 


Tip 5: Doe ademhalingsoefeningen

Wanneer je vlak voor het begin van het examen merkt dat je zenuwachtig begint te worden, raak dan niet in paniek! Het is heel normaal als je nerveus bent, een eindexamen maken is natuurlijk ook ontzettend spannend. Zenuwen horen er dus een beetje bij en je bent echt niet de enige – al lijkt het op dat moment voor jou misschien wel zo. Om de zenuwen, en daarmee de stress, te onderdrukken, kan je ademhalingsoefeningen doen. Adem een aantal keer diep in vanuit je buik en adem uit door zachtjes door je mond uit te blazen. 


Wat te doen als je een black-out hebt?

Je hebt alle net genoemde tips ter harte genomen en toch gebeurt het: een black-out. Wat nu? Geen zorgen. De volgende tips zorgen ervoor dat je binnen no-time weer toegang krijgt tot je langetermijngeheugen. 


Tip 1: Doe (weer) ademhalingsoefeningen

De ademhalingsoefeningen die helpen bij stress voor aanvang van het examen, helpen natuurlijk ook gewoon tijdens het examen! Adem dus een aantal keer diep in door je buik, en rustig uit door je mond. Op deze manier gaat er meer zuurstof naar je hersenen – en die kunnen dat tijdens stressvolle situaties goed gebruiken.


Tip 2: Pauzeer

Nee, je komt niet in tijdnood als je eventjes een paar minuten tot rust probeert te komen. Er gaat namelijk meer tijd verloren als je niets doet en vast blijft zitten in je black-out. Kijk eventjes naar buiten of doe je ogen dicht, zing een liedje (in je hoofd uiteraard!), eet of drink iets kleins of ga eventjes naar het toilet.


Tip 3: Sla eens een vraag over

Loop je helemaal vast bij een bepaalde vraag? Sla deze dan even over en kijk er op het einde nog eventjes naar. Zoals in onze video Examentips ook al aangeraden wordt: vul in dat geval wel altijd een antwoord in en zet er een sterretje bij. Zo weet je dat je hier later nog even naar moet kijken. 


Waarom moet je iets invullen? Als je niets invult en je komt wellicht in tijdnood, omdat het examen erg lang is, dan staat er in ieder geval een antwoord – en dan bestaat er ook gewoon de kans dat je het juiste antwoord hebt gekozen of ingevuld.


Tip 4: Praat jezelf moed in

Je bent goed voorbereid, dus je kan het – du schaffst es! Laat je niet uit het veld slaan door een vraag die je misschien niet goed begrijpt of een stukje tekst dat je niet snapt. En bedenk daarbij: je hoeft gelukkig niet alle vragen juist te beantwoorden om te slagen voor je eindexamen. 


Tip 5: Relativeer

Oké, het is misschien wat lastig als je gestrest bent, maar het helpt door tegen jezelf te zeggen: Ik heb een black-out, dit kan gebeuren, ik ben het niet vergeten, ik heb alleen nu even geen toegang tot bepaalde informatie in mijn hoofd – dit komt straks vanzelf weer terug. Dit is een heel geruststellende gedachte waardoor je stresslevel weer gaat dalen. 


Tot slot

Nu weet je precies wat je kan doen om een black-out te voorkomen én te genezen. Maar we gaan er natuurlijk van uit dat je zonder problemen je examen kan gaan maken. Je leert en oefent met de examenstof, én je bekijkt onze video’s – een betere voorbereiding bestaat bijna niet! ;)