Duits

14. Na het examen

Gegeven door:
Lucas Mensink
Beschrijving Begrippen

Du hast es geschafft! Je bent klaar met je eindexamen, en nu? Het duurt nog wel eventjes voordat je de uitslag te horen krijgt. Daarop te gaan zitten wachten hoeft gelukkig niet. Door middel van deze video weet jij wat je kan doen om erachter te komen hoe je het examen Duits hebt gemaakt.

Er zijn nog geen begrippen voor deze video.
A1. Tekstverklaren

Samenvatting voor Duits - Na het examen


Antwoorden controleren

Als je klaar bent met het eindexamen en je hebt nog tijd over, dan mag je jouw antwoorden op een los blaadje schrijven en deze meenemen naar huis. Dit kladblaadje krijg je vaak uitgereikt op je eindexamen en hoef je zelf niet mee te nemen. Diezelfde middag kan je vaak je eindexamen al nakijken. 


Dit kan je doen op de website www.examenblad.nl. Zo weet je dus al een beetje hoe je het gemaakt hebt. Echter vertelt het puntenaantal nog niet zo heel veel over het uiteindelijke cijfer, tenzij je bijna alle vragen goed hebt – dan heb je hoe dan ook een heel mooi cijfer behaald! Vaak moet je wel meer dan de helft van het totale puntenaantal hebben gescoord om een voldoende te halen. 


De normering is nog niet bekend. Deze zogenoemde N-term wordt op de dag van de uitslag bekendgemaakt. Maar, wat is deze N-term precies? 


N-term

De N-term is in feite de normering, vandaar de N. Dit ken je vast nog wel van de gewone toetsen op school: hoeveel punten moet ik scoren om een voldoende te halen? Vaak is dit de helft of iets meer dan dat. Dit is op het eindexamen net zo. Deze N-term, normering dus, is ingevoerd om te kunnen compenseren voor verschillen in moeilijkheid. 


Hoge of lage N-term

Als een examen (te) moeilijk is gebleken en veel leerlingen relatief weinig punten hebben gescoord, dan is deze N-term hoger. Je hoeft dan minder punten te scoren voor een voldoende. Is het examen toch (te) makkelijk gebleken? Dan valt de N-term lager uit en heb je dus meer punten nodig dan gebruikelijk om een voldoende te behalen. 


De N-term valt vaak tussen de 0 en de 2. Maar wat betekenen die waarden nou precies voor je eindcijfer? Als de N-term precies 1,0 is, dan is het eindexamen zoals verwacht gemaakt. Het is niet te moeilijk of te makkelijk gebleken. Dit betekent dan ook dat er niet gecompenseerd zal worden en is de verwachte norm, bijvoorbeeld 45 punten voor een voldoende, dan ook de definitieve norm. 


N-term boven de 1

Is een N-term hoger dan 1? Dat betekent dat het examen relatief moeilijk was – veel leerlingen hadden er dus moeite mee. Hoe dichter de N-term bij de 2,0 komt, hoe meer er gecompenseerd wordt – in de positieve zin. Een N-term hoger dan 1,0 betekent dus een hoger cijfer dan dat je wellicht op basis van je score dan wel puntenaantal had gedacht.


N-term lager dan 1

Soms is het ook zo dat het examen relatief makkelijk is gebleken. Dan is er een N-term lager dan 1,0. Dit betekent dat je een (iets) lager cijfer hebt dan dat je normaal gesproken op basis van je score zou krijgen. Hoe dichter de N-term bij de 0 komt, hoe meer er gecompenseerd wordt – in de negatieve zin. Maar geen zorgen, een N-term van 0 komt bijna nooit voor! Vaak schommelt deze tussen de 0,5 en 1,5


Nu weet je zo’n beetje alles wat er bij het nakijken van het examen komt kijken. Met deze video zijn we ook aan het einde gekomen van onze reeks voor het vak Duits. We hopen dat je veel aan onze tips en uitleg hebt gehad en dat je positief terugkijkt op je eindexamen. Welk cijfer je ook hebt behaald: Wir von Digistudies sind stolz auf dich!