Duits

5. Eindexamenwoorden

Gegeven door:
Britt van Dee
Beschrijving Begrippen

In deze korte video met uitleg voor Duits wordt er uitleg gegeven over examenwoorden. Klik hier voor de lijst met 475 examenwoorden, die handig zijn om uit je hoofd te leren. Viel Erfolg!

Examenwoorden

Examenwoorden zijn woorden die vaak in de eindexamenteksten en -vragen voorkomen

A1. Tekstverklaren

Samenvatting voor Duits - Examenwoorden


Wat zijn examenwoorden?

Examenwoorden zijn woorden die vaak in de eindexamenteksten en -vragen voorkomen. Heel handig als je de betekenis van deze woorden kent, dus! Dit bespaart je tijd, omdat je de woorden niet meer hoeft op te zoeken in het woordenboek. Ook zal je de tekst en de vragen beter begrijpen, waardoor het beantwoorden van de vragen je makkelijker af zal gaan. 


Lijst examenwoorden

De lijst, waarvan je een link ziet in de beschrijving hierboven, bestaat uit 475 examenwoorden en is alfabetisch geordend. Eigenlijk zijn het meer dan 475 woorden, omdat soms ook een afgeleide vorm van een bepaald woord wordt gegeven. Dit zien we bijvoorbeeld bij nummer 59, bedeuten – het werkwoord. Daaronder zie je het afgeleide zelfstandig naamwoord daarvan, die Bedeutung


Ook kan het voorkomen dat er ook een uitgebreidere versie van een bepaald woord bestaat. Dit is bijvoorbeeld bij nummer 61 het geval. Drohen betekent dreigen, BEdrohen betekent BEdreigen. Mocht er van een woord een afkorting bestaan die je wellicht in het eindexamen kan tegenkomen, dan staat dit achter het Duitse woord, zoals bij nummer 94: beziehungsweise (bzw.)


Soms hebben meerdere woorden dezelfde Nederlandse vertaling. Bij nummer 207 is dat het geval: zowel gebrauchen als benutzen betekent gebruiken. 


In de lijst vind je vaak alleen woorden in het enkelvoud en infinitieven, geen meervouden en vervoegingen. Soms is er wel een bepaalde zin toegevoegd waarin de betekenis van het woord soms afwijkend is, maar wel vaak voorkomt. Dit is te zien bij nummer 333: Nähe - in der Nähe von.


De gehele lijst vind je in de beschrijving van de video, met links het Duitse woord en rechts de Nederlandse vertaling.


Waarom leren met de lijst examenwoorden?

Deze lijst zal jouw eindexamen een stuk gemakkelijker maken. Leer deze dus goed uit je hoofd. Het kost vooraf wellicht wat tijd, maar je wint er gegarandeerd tijd mee tijdens je examen Duits. En hoe fijn is het als je veel woorden kent en je de tekst en de vragen goed begrijpt? Dan wordt het eindexamen ineens een stuk relaxter. Viel Erfolg!