Economie

1. Gevangenendilemma

Gegeven door:
Henk de Beuker
Beschrijving Begrippen Examenvragen

In deze video bespreken we de speltheorie aan de hand van het gevangenendilemma. Een speltheorie is een techniek om situaties met strategische keuzes tussen verschillende partijen te analyseren en de uitkomst te voorspellen. We kijken naar welke keuzes een partij heeft en hoe de uitkomst van de gemaakte keuze beïnvloed kan worden door de keuze van de andere partij.

Simultaan spel

Een spel waarbij spelers gelijktijdig hun actie bepalen

Dominante strategie

Een strategie die voor een individuele speler altijd het beste is, onafhankelijk van wat anderen kiezen

Opbrengstenmatrix

Een manier om een economisch spel weer te geven in een tabel

uit een krant, februari 2017:

Er is een parkeertarievenoorlog uitgebroken tussen de twee parkeergelegenheden bij vliegveld Aeroport. Vorige week opende prijsvechter Budget Parking (BP) de slagbomen van haar gloednieuwe parkeergelegenheid, een kilometer verwijderd van het vliegveld. Nog geen week later heeft BP haar parkeertarieven al verlaagd. Victor Valet, eigenaar van BP: "Bij ons leidt een prijsverlaging tot meer omzet. Onze parkeergelegenheid ligt iets verder van het vliegveld af dan die van onze concurrent Central Parking (CP), maar de consument let bij parkeren uitsluitend op de prijs en zal daarom massaal kiezen voor BP. En massa is kassa. Acht uur parkeren is bij BP bijna 80% goedkoper dan bij CP." De woordvoerder van CP kondigt aan dat CP zal reageren met een tariefsverlaging.


Op de lokale omroep wordt een econoom geïnterviewd over de werking van de prijzenoorlog.

- De econoom:

"Stel dat BP en CP de tariefsverlaging nog niet hebben ingevoerd en voor de eenmalige en gelijktijdige beslissing staan: wel of geen tariefsverlaging. Deze situatie heb ik in een schema gezet (bron 2) en zoals u ziet ...."

- De interviewer:

"Ja, ik zie het al. Er is hier sprake van een gevangenendilemma ...."


Gebruik bron 2Heeft de interviewer gelijk met zijn uitspraak over het gevangenendilemma? Licht je keuze toe.


C1: Speltheorie

C2: Samenwerken, onderhandelen & marktfalen