Een hoog nationaal inkomen van een land betekent natuurlijk niet dat alle inwoners van dat land allemaal rijk zijn. De Lorenz-curve kan gebruikt worden om het verschil tussen arm en rijk te beschrijven. In deze video met uitleg voor economie zullen wij dus uitgebreid in gaan op deze Lorenz-curve!
4. Lorenz-curve

De geldwaarde van de totale productie en levering van goederen en diensten binnen de landsgrenzen in een bepaalde tijd
Het belastingtarief wordt lager als het inkomen stijgt (hoe hoger het inkomen, hoe minder belasting er wordt betaald)
Het groter worden van de relatieve inkomensverschillen tussen rijk en arm (rijken worden rijker en armen worden armer)
Een maatstaf voor de welvaart in ruime zin, samengesteld voornamelijk uit indicatoren zoals armoede, levensverwachting, analfabetisme en onderwijs
Een ongelijke verdeling van het inkomen binnen de bevolking
Een grafische weergave van de personele inkomensverdeling in een land (het verband tussen het cumulatief percentage van de bevolkingsomvang en het cumulatief percentage van de bijbehorende inkomens)
De waarde van het totale inkomen dat verdiend is met Nederlandse productiefactoren (loon, huur, interest, pacht en winst) in één jaar
Het kleiner worden van de relatieve inkomensverschillen tussen rijk en arm (de inkomens komen dichter bij het gemiddelde)
Het verband tussen het cumulatief percentage van de bevolkingsomvang en het cumulatief percentage van de bijbehorende inkomens (grafisch weergegeven in de Lorenz-curve
Het bruto inkomen dat iemand verdient met het beschikbaar stellen van productiefactoren
Het belastingtarief wordt hoger als het inkomen stijgt (hoe hoger het inkomen, hoe meer belasting er wordt betaald)
Een progressieve manier van inkomstenbelasting heffen. Elke volgende schijf heeft een hoger belastingtarief dan de voorgaande schijf (hoe hoger het inkomen, hoe hoger het belastingpercentage).
Het primaire inkomen minus de belastingen en sociale premies plus inkomensoverdrachten (subsidies, toeslagen, etc.)
Het belastingpercentage is voor iedereen even hoog, ongeacht de hoogte van het inkomen
Dit is de mate waarin individuen kunnen worden voorzien in hun behoefte met de middelen die zij tot hun beschikking hebben
Uit een economisch rapport, 2012:
In de periode 1975-2010 is zowel het inkomen als de inkomensongelijkheid in Nederland flink toegenomen. De toename van het inkomen is onder andere veroorzaakt door een stijging van de gemiddelde arbeidsproductiviteit. De inkomensongelijkheid is bij het secundair inkomen in de betreffende 35 jaar minder toegenomen dan bij het primair inkomen. Dat heeft onder andere te maken met de invloed van het Nederlandse stelsel van inkomstenbelasting.
Heeft de inkomstenbelasting in Nederland in de periode 1975-2010 een nivellerend of denivellerend effect op het secundair inkomen gehad? Citeer een zin uit het economische rapport waaruit dat blijkt.
Nivellerend effect. “De inkomensongelijkheid is bij het secundair inkomen in de betreffende 35 jaar minder toegenomen dan bij het primair inkomen.”