Uitlegvideo’s voor alle HAVO Scheikunde school- en examenstof!

Ben je op zoek naar een manier om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het scheikunde examen havo? Dan ben je hier op de juiste plek! Bij Digistudies leer je met 50 uitlegvideo’s hoe je energieberekeningen maakt, wat redoxreacties zijn, hoe atomen zijn opgebouwd en nog veel meer! Je kunt deze uitleg goed gebruiken om te leren voor het scheikunde examen, toetsen of SE’s in de bovenbouw.

Scheikunde leren met Digistudies

Het scheikunde examen voor havoleerlingen zal plaatsvinden op donderdag 16 mei 2024, van 13:30 tot 16:30. Zorg ervoor dat je er klaar voor bent, door op tijd te beginnen met leren en regelmatig te oefenen. Wij wensen je alvast veel succes!

0

Scheikunde leren

Bij het vak scheikunde leer je alles over stoffen en materialen. Hoe zijn deze opgebouwd, waaruit bestaan ze en hoe reageren ze op elkaar? Voor het scheikunde examen moet je onder andere weten welke chemische reacties er kunnen ontstaan en moet je in staat zijn om berekeningen uit te voeren. De leerstof is opgedeeld in vijf verschillende domeinen:


A.  Kennis van stoffen en materialen

In het eerste domein van scheikunde havo leer je alles over atomen, moleculen, stoffen en bindingen. Weet jij bijvoorbeeld al welke atoommodellen er zijn en wat er bedoeld wordt met molecuul- en structuurformules? Andere belangrijke begrippen die in dit domein naar voren komen zijn emulsie, waterstofbrug en hard water.


B. Kennis van chemische processen en kringlopen

In dit domein kom je alles te weten over verschillende processen die in stoffen plaatsvinden. Er gebeurt namelijk veel wanneer er twee – of meerdere – stoffen bij elkaar gebracht worden. Je leert om te rekenen aan chemische processen en om reactiesnelheden te berekenen. Voor het examen scheikunde is het ook belangrijk dat je in staat bent om reactievergelijkingen op te stellen.


C. Ontwerpen en experimenteren in de chemie

Bij scheikunde wordt er ook veel geëxperimenteerd. Hoe kun je mengsels bijvoorbeeld van elkaar scheiden en hoe onderzoek je welke stoffen er in een mengsel aanwezig zijn?


D. Processen in de chemische industrie

In dit vierde domein leer je over scheikundige processen. Het is erg belangrijk dat je alles weet over het lastige onderwerp ‘redoxreacties’: wat zijn het, hoe los je ze op en wat is een halfreactie? Ook wordt hier de werking van een batterij uitgebreid besproken en leer je over elektrolyse.


E. Maatschappij en chemische technologie

Hoe worden grondstoffen voor de chemische industrie geproduceerd en welke chemische processen zijn er in levende organismen? Dat en meer leer je in dit domein.


Online scheikunde bijles

Bij Digistudies leer je online voor scheikunde. Het voordeel daarvan is dat je zelf bepaalt wanneer, waar en hoe lang je leert. De uitleg krijg je van professionele docenten. Naast de video’s kun je ook leren met de begrippenlijsten, oude scheikunde examens en examenvragen die bij de video’s passen.

... meer dan 5.000 leerlingen leren zonder boeken met Digistudies...

5K+

... en zij beoordelen Digistudies gemiddeld met een 9,2!

undefined's foto.

Digistudies
Veelgestelde vragen