Hydrologische kringloop

Heb je je ooit afgevraagd waar regen vandaan komt en waar het naartoe gaat? Dat heeft alles te maken met iets dat de "hydrologische kringloop" wordt genoemd. Op deze pagina leer je alles over dit proces, wat ook wel bekendstaat als de waterkringloop.

Wat is de hydrologische kringloop?

De hydrologische kringloop is eigenlijk een manier waarop water op onze planeet rondreist en steeds weer verandert. Stel je voor dat je buiten bent op een zonnige dag. De zon straalt warmte uit en dat zorgt ervoor dat water verdampt. Verdampen betekent dat water van meren, rivieren en zelfs van de oceaan in kleine, onzichtbare deeltjes in de lucht verandert. Deze deeltjes worden waterdamp genoemd en vormen wolken als ze samenklonteren.

Waar komt regen vandaan?

Wanneer die wolken zich ophopen en zwaar worden, begint er een nieuwe fase. De kleine druppeltjes in de wolken vormen grotere druppels en vallen uiteindelijk als regen naar beneden. Regen voedt de planten, vult de rivieren en voorziet dieren en mensen van drinkwater.

Maar het verhaal stopt daar niet. Het regenwater stroomt naar rivieren, beken en meren. Van daaruit kan het ook in de grond sijpelen, waar het de plantenwortels voedt en soms diep onder de grond kan worden opgeslagen in iets dat we "grondwater" noemen.

De rol van de zon

Nu komt de zon weer in beeld. De warmte van de zon verdampt niet alleen water van de aarde, maar ook van rivieren, meren en zelfs de oceaan. Dit verdampte water wordt weer waterdamp en stijgt op in de lucht. En zo begint de cyclus opnieuw!

De reis van water

Dit continue proces van verdampen, vormen van wolken, regenen en het terugkeren van water naar de aarde wordt de hydrologische kringloop genoemd. Het is als een eindeloze reis voor water, waarbij het steeds van vorm verandert, maar nooit verdwijnt. Hetzelfde water dat dinosaurussen miljoenen jaren geleden konden drinken, kunnen wij vandaag nog steeds drinken.

Meer weten over de hydrologische kringloop?

Wil je meer weten over onderwerpen die met hydrologische kringloop te maken hebben? Bekijk dan onze video over de Waterkringloop en rivieren (vmbo-t) of Interactie tussen endogene en exogene processen (havo of vwo). Ook voor andere belangrijke onderwerpen die je moet kennen voor het aardrijkskunde examen hebben we video’s, dus neem vooral een kijkje!