Maanfasen : uitleg

Bij het vak natuurkunde bespreken we in domein D alles wat te maken heeft met aarde en heelal. Daarbij komen we ook het begrip “maanfasen” tegen. Maar, wat is dat nu precies, en hoe ontstaan maanfasen? Dat en meer leer je op deze pagina, en natuurlijk ook door onze uitlegvideo’s voor natuurkunde te bekijken!

Wat zijn maanfasen?

De maan doorloopt regelmatig verschillende fasen, die worden veroorzaakt door de interactie tussen de maan, de aarde en de zon. Deze fenomenen, die bekend staan als maanfasen, zullen we nu uitleggen vanuit een natuurkundig perspectief.

Hoe ontstaan maanfasen?

De maanfasen ontstaan door de positie van de maan ten opzichte van de zon en de aarde. De maan zelf geeft geen licht, maar weerkaatst het zonlicht dat erop valt. Wanneer de maan tussen de aarde en de zon staat, zien we de zijde van de maan die niet verlicht is door de zon. Dit noemen we de nieuwe maan. Omdat het verlichte deel van de maan niet naar de aarde is gericht, lijkt de maan vanaf de aarde volledig donker.

Welke maanfasen zijn er?

Naarmate de maan in haar baan om de aarde beweegt, zien we geleidelijk meer verlicht oppervlak. Dit komt doordat de hoek tussen de zon, de maan en de aarde verandert. Wanneer de maan een kwart van haar omloop heeft voltooid, zien we de helft die door de zon wordt verlicht, terwijl de andere helft in de schaduw ligt. Dit wordt het **eerste kwartier **genoemd.

Volle maan

Als de maan nog verder beweegt, bereiken we het punt waarop de maan en de zon zich aan tegenovergestelde zijden van de aarde bevinden. Nu zien we de zijde van de maan die volledig verlicht is, wat resulteert in een volle maan. Op dit punt staat de maan recht tegenover de zon aan de hemel, wat haar maximale helderheid geeft.

Laatste kwartfase

Na de volle maan beweegt de maan verder in haar baan en beginnen we weer een afname van het verlichte oppervlak te zien. Dit leidt tot de laatste kwartfase, wanneer de maan wederom de helft van haar verlichte zijde toont, maar dit keer aan de tegenovergestelde kant van de eerste kwartfase.

Uiteindelijk keert de maan terug naar de nieuwe maanfase en begint de cyclus opnieuw. Het is belangrijk op te merken dat de maanfasen niet worden veroorzaakt door schaduwen van de aarde op de maan, zoals soms wordt gedacht, maar eerder door de hoek tussen de aarde, de maan en de zon.

Waarom zijn maanfasen belangrijk bij natuurkunde?

De studie van maanfasen vanuit een natuurkundig perspectief helpt ons niet alleen de bewegingen van hemellichamen te begrijpen, maar herinnert ons er ook aan hoezeer de krachten en interacties in het universum onze waarnemingen en ervaringen beïnvloeden.

Meer over maanfasen

Wil je meer weten over maanfasen en andere onderwerpen die daarmee te maken hebben? Bekijk dan al onze uitlegvideo’s voor natuurkunde! Een video waarin maanfasen besproken wordt is bijvoorbeeld Het zonnestelsel (havo en vwo).