Moet jij eindexamen geschiedenis doen? Dan ben je vast al druk bezig met leren. Hierbij zal je vroeg of laat een keer het begrip ‘Manhattan Project’ tegenkomen. Maar wat betekent dit nu precies, en waarom is dit een belangrijke gebeurtenis in onze geschiedenis? Dat en meer leer je op deze pagina.
Het Manhattan Project was geen gewoon project, maar eerder een geheime onderneming tijdens de Tweede Wereldoorlog, die plaatsvond tussen 1939 en 1945.
Het Manhattan Project draaide allemaal om één ding: atoombommen. In die tijd waren veel landen verwikkeld in een wereldwijde strijd, en wetenschappers in de Verenigde Staten maakten zich zorgen dat de vijandige landen misschien wel in staat waren om krachtige bommen te bouwen. Daarom besloten de Amerikanen dat ze niet achter konden blijven en ook zo'n bom moesten maken, maar dan nog krachtiger.
Amerikaanse wetenschappers en ingenieurs begonnen met het Manhattan Project in 1939. Ze werkten in het geheim op een plek genaamd Los Alamos, in de staat New Mexico. Hier werden de slimste breinen van die tijd samengebracht, waaronder wetenschappers als Robert Oppenheimer. Die naam zegt je misschien wel iets, vanwege de populaire bioscoopfilm die onlangs is gemaakt.
Het doel was om een atoombom te maken die de kracht had om een hele stad te vernietigen. De wetenschappers begrepen dat als ze dit konden bereiken, ze een verschil konden maken in de oorlog. Het was echter geen gemakkelijke taak. Ze moesten nieuwe wetenschap ontdekken en geavanceerde technologie ontwikkelen.
Na jaren van hard werken en geheimhouding, slaagde het Manhattan Project erin om twee atoombommen te produceren. De eerste werd "Little Boy" genoemd, en de tweede "Fat Man". Op 6 augustus 1945 werd Little Boy boven Hiroshima in Japan gedropt, en drie dagen later, op 9 augustus, werd Fat Man boven Nagasaki gedropt.
De impact was verwoestend. Deze twee bommen leidden tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Japan gaf zich over, en de wereld begon de kracht van atoombommen te begrijpen. Het Manhattan Project had enorme gevolgen, niet alleen voor de oorlog, maar ook voor de wereldpolitiek en de manier waarop mensen naar oorlogvoering keken.
Hoewel het Manhattan Project hielp om de oorlog te beëindigen, riep het ook ethische vragen op over het gebruik van dergelijke krachtige wapens. Het markeerde het begin van het nucleaire tijdperk en liet een blijvende stempel achter op de geschiedenis.
Wil je nog meer te weten komen over het Manhattan Project of andere onderwerpen die daarmee te maken hebben? Bekijk dan al onze uitlegvideo’s voor geschiedenis! Video’s waarin het Manhattan Project besproken wordt zijn bijvoorbeeld Tweede Wereldoorlog 6: Het einde (vmbo kb en bb) en De Tweede Wereldoorlog (vmbo-tl/gl).