Uitlegvideo's over alle VWO Nederlands school- en examenstof!

Wil jij je goed voorbereiden op toetsen voor Nederlands in de onderbouw van het vwo? Dan ben je hier op de goede plek! Wij hebben alle belangrijke lesstof verwerkt in korte, duidelijke uitlegvideo’s.
Fictie
11 Video's

Grammatica
15 Video's

Subdomeinen
Leesvaardigheid
14 Video's

Schrijfvaardigheid
12 Video's

Spreekvaardigheid
8 Video's

Taal en communicatie
8 Video's

Taalverzorging
12 Video's

Bekijk ook andere Nederlands producten
Bekijk ook andere VWO producten

Wat leer je bij Nederlands - onderbouw vwo?

Het vak Nederlands in de onderbouw van het vwo (klas 1 tot en met 3) is gericht op het ontwikkelen van basisvaardigheden die belangrijk zijn voor taalbeheersing. Het vak is opgebouwd rond vier hoofdonderdelen:

1. Lezen

Lezen vormt een belangrijk onderdeel van het vak Nederlands. In de onderbouw wordt er veel aandacht besteed aan het begrijpen van verschillende soorten teksten, zoals informatieve teksten, verhalen en gedichten. Je leert niet alleen om de inhoud van teksten te begrijpen, maar ook om deze te analyseren en te interpreteren. Vaak worden er ook leeslijsten samengesteld, zodat je kennis kan maken met verschillende genres en schrijfstijlen.

2. Schrijven

Bij het onderdeel schrijven gaat het om het ontwikkelen van schrijfvaardigheden. Je leert hoe je verschillende soorten teksten kan schrijven, zoals betogen, verslagen, verhalen en zakelijke brieven. Er wordt aandacht besteed aan structuur, spelling, grammatica en het ontwikkelen van een eigen schrijfstijl. Daarnaast oefen je met het formuleren van heldere en samenhangende zinnen en alinea's.

3. Spreken en luisteren

Spreken en luisteren zijn ook belangrijke onderdelen van het vak Nederlands in de onderbouw van het vwo. Leerlingen leren om effectief mondeling te communiceren, zowel in formele als informele situaties. Dit kan bijvoorbeeld door middel van presentaties, discussies en debatten. Bij luisteren gaat het om het begrijpen en interpreteren van gesproken taal, zoals bij het luisteren naar instructies, presentaties of gesprekken.

4. Taalbeschouwing

Taalbeschouwing is het nadenken over taal. Je leert over grammaticale regels, zinsopbouw, woordsoorten, en stijlfiguren. Het doel is om inzicht te krijgen in hoe de Nederlandse taal is opgebouwd en hoe deze effectief kan worden gebruikt. Ook wordt er vaak aandacht besteed aan taalvariatie, zoals dialecten en taalgebruik in verschillende situaties.

Hoe wordt Nederlands getoetst in vwo 1, 2 en 3?

In de onderbouw wordt de voortgang van leerlingen regelmatig getoetst door middel van schriftelijke toetsen, spreekbeurten, werkstukken en schriftelijke opdrachten. Deze toetsen zijn gericht op de verschillende onderdelen van het vak, zoals leesvaardigheid, schrijfvaardigheid en taalbeschouwing. Je kunt je hier goed op voorbereiden door te leren met onze uitlegvideo’s voor Nederlands vwo (onderbouw).

Het vak Nederlands in de onderbouw van het vwo legt dus een belangrijke basis voor de verdere ontwikkeling van taalvaardigheden die in de bovenbouw verder worden aangescherpt. Zit je al in de bovenbouw en wil je leren voor alle Nederlands toetsen en examens? Bekijk dan onze producten om te slagen voor Nederlands!

... meer dan 30.000 leerlingen leren zonder boeken met Digistudies...

Frerik Scheffer's foto.Cas Buskermolen's foto.Fonsie Fraaij's foto.Jacob 's foto.Oliva's foto.Quincy's foto.Djoeke's foto.Farid's foto.Edith van Dijk's foto.
5K+

... en zij beoordelen Digistudies gemiddeld met een 9,2!

Edith van Dijk's foto.
Edith van Dijk

“Ik heb een Digistudies pakket aangeschaft voor mijn dochter. Ze leert nu voor al haar toetsen met de uitleg-filmpjes van Digistudies, super aankoop!!”

Digistudies
Veelgestelde vragen
Kan ik alle uitlegvideo’s van Digistudies zien op YouTube?
Kan ik alle uitlegvideo’s van Digistudies zien op de website en app als ik een account aanmaak?
Ik heb een account maar kan niet inloggen, hoe kan dit?
Ik wil een account aanmaken voor een ander, moet ik mijn of zijn/haar mail gebruiken?
Zijn enkel Digistudies video’s voldoende om te leren om te slagen voor het examen?
Ik heb quizvragen besteld maar ik krijg ze niet te zien, hoe kan dit?