Maatschappijkunde

7. Kenmerken van een dictatuur

Gegeven door:
Jamie Hexspoor
Beschrijving Begrippen

Hallo allemaal! In deze uitlegvideo voor maatschappijkunde gaan we het hebben over de kenmerken van een dictatuur. Om te weten wat de kenmerken van een dictatuur zijn, moeten we natuurlijk eerst weten wat een dictatuur is. Laten we eens gaan kijken.

A1. Politiek en beleid

ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay
ThumbnailPlay

Samenvatting voor maatschappijkunde -  Kenmerken van een dictatuur


Wat is een dictatuur?

In Nederland hebben we een rechtsstaat. Een rechtsstaat is een staat, oftewel een land, waarvan de macht wordt geregeld en beperkt door het recht. Dit is heel anders dan in een dictatuur. In een dictatuur heeft slechts één persoon, of een hele kleine groep mensen, alle macht. Dus, stel je nu eens voor dat je in een land leeft waar één persoon alle beslissingen neemt en iedereen moet doen wat deze persoon zegt. Dit is een voorbeeld van een dictatuur


Wat is een democratie?

Een dictatuur is dus het tegenovergestelde van een democratie. In een democratie heb je, zoals je waarschijnlijk al weet, volksvertegenwoordigers, vrije verkiezingen en grondrechten. De macht is gescheiden en we hebben vrijheid van meningsuiting. In Nederland hebben wij een democratie.


Kenmerken van een dictatuur

  • In een dictatuur is er meestal één leider, zoals een president of een koning. Deze persoon heeft alle macht en controleert alles.
  • In een echte dictatuur vinden er geen eerlijke verkiezingen plaats. De leider behoudt zijn macht zonder dat mensen de mogelijkheid hebben om te kiezen wie hun leider is.
  • Mensen hebben beperkte vrijheden. Ze kunnen niet vrijuit spreken, schrijven of protesteren tegen de regering zonder ernstige gevolgen. Dit staat bekend als onderdrukking van rechten.
  • In een dictatuur controleert de regering de media en informatie, wat bekendstaat als censuur. Ze bepalen wat mensen te zien en te horen krijgen, vaak met als doel de leider in een positief licht te tonen.
  • In een dictatuur is er vaak een geheime politie die mensen observeert en tegenstanders van de regering opspoort. Mensen kunnen niet openlijk kritiek uiten op de leider of de regering, omdat dit kan leiden tot gevangenisstraffen of zelfs ergere gevolgen. Er is dus weinig vrijheid in een dictatuur. Mensen moeten doen  wat de leider zegt, zelfs als ze het er niet mee eens zijn. De vrijheid is dus beperkt.
  • Omdat er weinig toezicht is, komt corruptie vaak voor. De regering kan geld en middelen voor eigen gewin gebruiken.


Conclusie

Een dictatuur verschilt dus sterk van een democratie, waar mensen wél vrij kunnen kiezen en hun stem kunnen laten horen. In een dictatuur heeft één persoon alle macht en worden de rechten van mensen vaak geschonden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dictaturen functioneren, zodat we kunnen streven naar vrijheid en democratie. Bij een dictatuur kan je bijvoorbeeld denken aan de periode dat Hitler aan de macht was in Duitsland.