In deze video met uitleg voor NaSk 1 gaan we het hebben over chemische reacties en de verschillende eigenschappen van stoffen en materialen. We gaan in op chemische reacties die ontstaan tijdens het voorbereiden van voedsel, hoe materialen kunnen roesten, en hoe bijvoorbeeld beton kan uitharden. Ook gaan we het hebben over de praktische toepassing van stoffen zoals hout, metaal en kunststof. Je kunt deze uitleg gebruiken om te leren voor het eindexamen en voor andere toetsen!
3. Chemische reacties & verschillende stoffen

Is een proces waarbij bepaalde verbindingen of atomen via een chemische weg worden omgezet in andere verbindingen. Een voorbeeld is de verbranding van methaan: CH4 + 2 O2 = CO2 + 2 H2O. Bij deze reactie worden de chemische bindingen tussen de atomen in methaan en de chemische bindingen tussen de atomen in zuurstof verbroken, en 2 nieuwe chemische verbindingen (koolstofdioxide en water) gemaakt met deze atomen.
Een ontledingsreactie heeft altijd maar één beginstof en twee of meer reactieproducten. In een reactieschema van een ontledingsreactie staat links van de pijl altijd maar één stof en rechts van de pijl twee of meer stoffen.
Een stof bestaande uit twee of meer chemische elementen, die in een vaste verhouding voorkomen. Water is een verbinding van waterstof en zuurstof.
Een organische verbinding of organische stof is een chemische verbinding die in ieder geval één koolstof-atoom bevat, en meestal meerdere koolstofatomen.
Roest is het roodbruine materiaal dat ontstaat wanneer ijzer reageert met zuurstof in de aanwezigheid van water.
Deze reactie vindt plaats tussen een brandstof en zuurstof en hierbij komt energie vrij in de vorm van warmte en licht. Daarnaast is er een ontstekingsbron nodig om de verbranding te kunnen beginnen. Denk maar aan een kampvuur, daar heb je aansteekblokjes of lucifers nodig om het vuurtje te kunnen beginnen.
Uitharden is een chemisch proces waarbij de lijm door-en-door uitkristalliseert. Hierbij bereikt de lijm de eindeigenschappen en bouwt het eindsterkte op.
Calciumcarbide (ook bekend onder de benamingen carbid, karbiet of carbuur) is een anorganische verbinding van calcium en koolstof, met als brutoformule CaC2. De stof komt voor als een witgeel tot grijsblauw kristallijn poeder of als brokken. Formeel is calciumcarbide het calciumzout van ethyn.
Bij verhitting zetten de meeste materialen uit. De volume neemt hierdoor toe.
Bij afkoelen (krimpen) wordt de stof iets kleiner.
Een kunststof is een synthetisch materiaal: het is geen natuurlijke stof maar door een chemisch proces gemaakt. Kunststoffen worden meestal onderverdeeld in thermoplasten, thermoharders en rubbers/elastomeren.
Het smeltpunt van een stof is het temperatuurbereik waar de fase van de stof overgaat van vast naar vloeistof of van vloeistof naar vast.
Noteer de letter bij de juiste combinatie over smelten en verbranden.
C