NASK 2

4. Vlamkleuring test

Gegeven door:
Jilles Douze
Beschrijving Begrippen

Hallo, leuk dat je weer kijkt naar een nieuwe video met uitleg voor NaSk 2. Dit keer gaan we het hebben over iets heel leuks en fascinerends: de vlamkleurtest. Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige vlammen blauw zijn, terwijl andere rood of groen zijn? Dat heeft alles te maken met de chemie van de stoffen die we gaan onderzoeken. We bespreken het allemaal in deze video.

Er zijn nog geen begrippen voor deze video.
F1. Productonderzoek

Samenvatting voor Nask - Vlamkleuring

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige vlammen blauw zijn, terwijl andere rood of groen zijn? Dat wordt allemaal haarfijn uitgelegd.


Wat is de Vlamkleurtest?

De vlamkleurtest is een experimentele methode waarmee je de kleur van een vlam kunt observeren wanneer je een bepaalde stof verhit. Deze kleur is uniek voor elke stof, wat betekent dat je hiermee stoffen kan identificeren.

De vlamkleur test werkt als volgt. Je hebt een stof die je wilt identificeren. En je hebt een kleurloze, niet-ruisende vlam. Als je dan een beetje van de stof op een platina stokje toevoegen, en dit dan in de vlam houdt, zal de kleur van de vlam veranderen. En deze kleur die de vlam krijgt is dus uniek voor elke stof. Dus door de kleur kan je zien met welke stof je te maken hebt.