Uitlegvideo's over alle VWO Aardrijkskunde school- en examenstof!

Leren voor het aardrijkskunde examen vwo doe je bij Digistudies! Onze professionele docenten geven je uitleg over alle dimensies van aardrijkskunde, waardoor je goed kunt leren voor het examen, toetsen en SE’s. De video’s zijn geschikt voor alle scholieren in de bovenbouw van het vwo.

Aardrijkskunde leren met Digistudies

0

Aardrijkskunde leren

Bij het vak aardrijkskunde leer je over veranderingen in gebieden, verschillende processen op aarde en maatschappelijke thema’s. Het bestaat uit veel leerstof - wat je vast al hebt gemerkt - en ook uit veel begrippen. Daarnaast moet je óók nog eens kaarten en grafieken kunnen aflezen. De vraag is dus: Hoe kun je het beste leren voor aardrijkskunde?


Tips voor aardrijkskunde

1.    Oefen met de atlas.

Op het aardrijkskunde examen krijg je gegarandeerd vragen waarbij je de atlas nodig zult hebben. Voor het eindexamen heb je beperkt de tijd, dus het is zonde als je veel tijd nodig hebt om alles uit te zoeken. Zorg ervoor dat je weet hoe je het trefwoordenregister gebruikt, wat je met het zaakregister kunt en hoe je de legenda kunt aflezen. Je kunt aardrijkskunde oefenen door oude examens te maken.


2.    Leer begrippen voor aardrijkskunde.

Het is erg belangrijk dat je weet wat er bedoeld wordt met verschillende aardrijkskundige begrippen. Niet alleen vanwege de directe vragen daarover, maar ook omdat je de teksten die je moet lezen dan beter begrijpt. Vind je het moeilijk om te bedenken welke begrippen je moet leren? Kijk dan bij de begrippenlijsten die onder onze uitlegvideo’s staan. Zo leer je bij de video over rivierbeleid van de overheid bijvoorbeeld wat de betekenis is van het begrip regiem (de verdeling van de afvoer van een rivier over een jaar. Dit wordt bepaald door het tijdstip van toestroming van regenwater en/of smeltwater).


3.    Zoek naar oorzaak-gevolg relaties.

Veel antwoorden op vragen bij aardrijkskunde kun je uitleggen door te wijzen op oorzaken en gevolgen. Een voorbeeld: Het geboortecijfer in Brazilië daalde doordat vrouwen in Brazilië meer zijn gaan werken en doordat anticonceptiemiddelen toegankelijker werden. Het herkennen van oorzaak-gevolg relaties kan jou ook helpen om de lesstof beter te onthouden.


Aardrijkskunde examen vwo 2024

Het aardrijkskunde examen vwo zal in 2024 plaatsvinden op vrijdag 17 mei, van 13:30 tot 16:30. Deze en andere examendata vind je terug in het examenrooster 2024. Bereid je goed voor op het examen aardrijkskunde door op tijd te beginnen met leren, bijvoorbeeld met onze video’s. Met de video’s krijg je uitleg van professionele docenten, die precies weten wat jij moet leren. Maak ook gebruik van de begrippenlijsten, samenvattingen (binnenkort) en maak de examenvraag!

... meer dan 5.000 leerlingen leren zonder boeken met Digistudies...

5K+

... en zij beoordelen Digistudies gemiddeld met een 9,2!

undefined's foto.

Digistudies
Veelgestelde vragen