Bedrijfseconomie

1. Loondienst vs. ondernemerschap

Gegeven door:
Henk de Beuker
Beschrijving Begrippen

Loondienst en ondernemerschap zijn twee mogelijkheden voor een carrière. In deze video met uitleg voor bedrijfseconomie worden de voor- en nadelen van ondernemerschap en loondienst uitgelegd en op een rij gezet.

Loondienst

Je werkt op basis van een contract voor een werkgever. Hiervoor krijg je loon

Ondernemerschap

Rijkdom creëren door een onderneming te beginnen of over te nemen

Pensioen

Het inkomen dat je ontvangt wanneer je stopt met werken of arbeidsongeschikt raakt

Verzekering

Een overeenkomst tussen een verzekeringnemer en een verzekeringsmaatschappij. De verzekeringnemer dekt door een verzekering af te sluiten een risico af die hij/zij niet graag wil dragen.

A1. Persoonlijke financiële zelfredzaamheid

A2. De oprichting van een eenmanszaak

A3. Van eenmanszaak naar rechtspersoon

A4. Perspectief op de organisatie

Samenvatting voor bedrijfseconomie - Loondienst vs. ondernemerschap


Wat zijn de voordelen van werken in loondienst?

De meest gebruikelijke manier voor mensen om carrière te maken, en daarmee hun geld te verdienen, is door in loondienst te gaan. Je gaat dan opzoek naar een baan bij een bestaand bedrijf of ander soort instelling. Hier zitten voor- en nadelen aan. De voordelen van werken in loondienst zijn: 


  • Vastigheid. Je hebt doorgaans een vast loon en vaste werktijden. Je weet dus waar je aan toe bent, zowel financieel als planningsgewijs. 
  • Zekerheid. Je hoeft niet zelf op zoek naar werk. Jouw bedrijf heeft jou ingehuurd om bepaald werk te doen, dus er wordt in principe van bovenaf bepaald wat je gaat doen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er geen werk is, want dat is hun probleem. 
  • Overzichtelijkheid. Je hebt als werknemer doorgaans niet of nauwelijks te maken met administratie die je moet bijhouden. Je werkgever regelt bijna alles wat betreft belastingen enzovoort. 
  • Pensioenen en verzekeringen. Als je in loondienst bent, dan ben je doorgaans verzekerd voor zaken zoals werkloosheid, mocht je op een bepaald moment niet meer in staat zijn om te werken. Ook bouw je doorgaans pensioen op als je in loondienst bent. Dit gaat dan automatisch via je werkgever, dus je hebt er dan geen omkijken naar. 


Wat zijn de nadelen van werken in loondienst?

Maar, er zijn ook nadelen aan werken in loondienst, bijvoorbeeld:


  • Beperking van vrijheid. Je hebt doorgaans minder vrijheid om je werk zelf in te vullen en beslissingen te nemen; je werkgever verwacht immers van je dat je het werk zo uitvoert als dat hij of zij wilt. 
  • Beperking van zeggenschap. Als je voor een baas werkt, ben jij doorgaans niet degene die de eindbeslissing maakt. Je bent dan dus altijd afhankelijk van de beslissingen van iemand anders, ook als je het er niet mee eens bent. 
  • Beperking van flexibiliteit. Je hebt maar een aantal vrije dagen per jaar, en je moet die doorgaans ruim van tevoren aanvragen, waardoor je niet heel flexibel bent. 
  • Beperking in (snelle) doorgroeimogelijkheden. Je kan binnen een bedrijf natuurlijk promotie maken en doorgroeien, maar hier gaan doorgaans vele jaren overheen. Je zal dus stapje voor stapje hogerop moeten proberen te komen. 


Werken als zelfstandig ondernemer

Over het algemeen biedt loondienst dus vooral veel zekerheid, maar weinig vrijheid. Als dit je niet trekt en je liever meer risico neemt, dan kun je ook zelf gaan ondernemen. Ook aan het zijn van een zelfstandig ondernemer zitten voor- en nadelen. Voordelen van ondernemen zijn bijvoorbeeld: 


  • Vrijheid. Als ondernemer heb je juist wel de vrijheid om zelf je werk te kiezen en zelf je dag in te delen. 
  • Zeggenschap. Ook ben jij eigen baas, dus je kunt zelf beslissen wat er gebeurt. 
  • Flexibiliteit. Daarnaast kun je heel flexibel zijn. Als jij een dagje vrij wilt, of spontaan op vakantie wilt gaan, dan zou je dat kunnen doen, afhankelijk van de situatie van je onderneming natuurlijk. 
  • Ook kunnen er bepaalde belastingvoordelen zitten aan ondernemen. Er zijn dan bepaalde regels die het financieel interessant kunnen maken om te gaan ondernemen. 
  • Winst en succes. En ten slotte nog een hele belangrijke, namelijk de mogelijkheid om grote winsten en successen te boeken. Het lukt niet veel ondernemers, maar het is mogelijk om binnen korte tijd heel veel geld te verdienen. Veel ondernemers geven dus hun zekerheid graag op voor de droom om super succesvol te worden met hun eigen bedrijf. 


Nadelen van zelfstandig ondernemen

Maar, uiteraard zitten er ook nadelen aan het zelfstandig ondernemen. Waarschijnlijk kan je ondertussen al wel raden welke dat zijn. 


  • Ten eerste natuurlijk, het gebrek aan vastigheid. Je hebt geen vaste werktijden en geen vast inkomen. Als het even niet zo lekker loopt met je bedrijf, dan kan het zomaar zo zijn dat je het hele weekend door moet werken. En, als het niet goed gaat met jouw onderneming, dan kan je zomaar in één keer veel minder verdienen, of misschien wel helemaal niks. Je weet dus niet zo goed waar je aan toe bent, zowel financieel als planningsgewijs.


  • Daarnaast het gebrek aan zekerheid. Je moet op zoek naar je eigen werk. Vaak is een groot deel van ondernemen dan ook het vinden van jouw klanten, wat heel veel werk kan zijn en erg veel stress kan geven. 


  • Ook komt er vaak veel administratie kijken bij ondernemen. Alle administratie die je werkgever voor jou doet als je in loondienst bent wat betreft belastingen enzovoort, moet je nu zelf doen. 


  • En ten slotte moet je zelf je pensioenen en verzekeringen regelen. Dit kost allemaal moeite en geld, wat in loondienst op het bordje van de werkgever terecht komt. 


Voor- en nadelen ondernemerschap en loondienst