Uitlegvideo's over alle VWO Economie school- en examenstof!

Leren voor het examen economie vwo doe je bij Digistudies! Bekijk onze uitleg video’s om te leren over economische groei, conjunctuur, rentebeleid en marktstructuren. Je kunt deze uitleg gebruiken om te leren voor het economie examen, maar ook voor SE’s en toetsen in de bovenbouw van het vwo.

Economie leren met Digistudies

0

Economie voor vwo

Heb jij moeite met economie en kun je wel wat hulp gebruiken? Dan ben je hier op een goede plek. Bij Digistudies vind je uitleg voor economie in de vorm van maar liefst 63 video’s. Onze professionele leraren hebben voor jou uitgezocht wat je moet weten en leggen jou alles uit met behulp van animaties. Wat moet je precies leren voor het economie examen vwo? Alle examenstof is opgedeeld in zeven domeinen:


A.  Markt. Dit examenonderdeel is opgedeeld in drie subdomeinen: vraag en aanbod, marktstructuur en welvaart & economische politiek. De onderwerpen die hierin naar voren komen zijn onder andere prijselasticiteit, producenten- en consumentensurplus en markt met accijns.


B.   Ruilen over tijd. In het tweede domein bespreken we de intertemporele ruil. Wat intertemporele ruil is en hoe dit voorkomt bij verschillende groepen leer je met behulp van drie video’s. We hebben het over voorraad- en stroomgrootheden, de vermogensmarkt en een balans- en resultatenrekening.


C.   Samenwerken en onderhandelen. Dit is een klein domein – het bestaat uit twee video’s -, maar daarom zeker niet minder belangrijk. We bespreken hier het gevangenendilemma, oftewel de speltheorie. Ook leggen we je alles uit over het herhalen van een simultaan spel.


D.  Risico en verzekeren. In domein D bespreken we verschillende risico’s die met economische zaken te maken hebben. Wat zijn bijvoorbeeld de risico’s van beleggen, en hoe gaan verzekeringen om met risico’s in de handel en het dagelijks leven? Ook leggen we je alles uit over asymmetrische informatie in het bedrijf en bespreken we verschillende bedrijfsvormen.


E.   Welvaart en groei. Ook domein E is belangrijk om te leren voor het economie examen vwo. Het is opgedeeld in drie subdomeinen: E1: Algemeen evenwicht, E2: Het meten en verdelen van de welvaart en E3: Groei. Onderwerpen die naar voren komen binnen dit domein zijn het keynesiaans model, het bruto binnenlands product en economische groei.


F.   Goede tijden, slechte tijden. Dit gaat niet over de Nederlandse soap, maar voornamelijk over alles wat met conjunctuur te maken heeft. Je leert hier ook over de verkeersvergelijking van Fisher, de werking van wisselkoersen en het rentebeleid van de ECB.


G.  Examenopgaven EC. In het laatste domein krijg je gelukkig geen nieuwe leerstof, maar daar bespreken we een aantal oude examenopgaven. Onze docenten laten je een examenvraag uit 2012 of 2014 zien en leggen je uit hoe je zo’n opgave aanpakt. Zo kun je gemakkelijk economie oefenen.


Economie examen vwo 2023

Het economie examen vwo zal plaatsvinden op dinsdag 16 mei, van 13:30 tot 16:30. Je kunt dit nakijken en zien wanneer de andere eindexamens zijn op het examenrooster 2023. Zorg er dus voor dat je op tijd begint met leren, maar ook dat je voldoende rust neemt. Wij wensen je alvast veel succes!

... meer dan 5.000 leerlingen leren zonder boeken met Digistudies...

5K+

... en zij beoordelen Digistudies gemiddeld met een 9,2!

undefined's foto.

Digistudies
Veel gestelde, vragen