Deze video gaat over de overheid die ruilt over de tijd. We zullen kijken naar overheidsontvangsten en -uitgaven, de staatsschuld en het begrotingssaldo, en pensioenen.
1. Overheid ruilt over de tijd

De ruil tussen generaties (bijv. elke nieuwe generatie betaalt voor de oude generatie)
Premies die doorgaans (net als belastingen) verplicht zijn voor iedereen, waarbij je in ruil daarvoor verzekerd bent voor bepaalde zaken (bijv. premie volksverzekeringen, werknemersverzekeringen en zorgverzekeringen)
De aankoop van goederen en diensten die direct door de overheid gebruikt worden en de salarissen van ambtenaren (werknemers van de overheid)
Uitgaven waarmee de overheid bijvoorbeeld ondernemers of bepaalde sectoren kan stimuleren of ondersteunen
Bedragen die de overheid uitkeert aan mensen of instellingen waarvoor het niks terug verwacht
Uitgaven van de overheid die leiden tot de aanschaf van vaste kapitaalgoederen (bijv. infrastructuur)
Verschil tussen de opbrengsten en uitgaven van de overheid in een bepaald jaar
Een grootheid die een momentopname aangeeft
De schuld die de overheid heeft opgebouwd met alle tekorten uit het verleden
Een grootheid die de verandering over een bepaalde periode aangeeft
Hierbij spaart elke werknemer zijn eigen pensioen op tijdens de periode dat hij of zij werkt, wat dan uitgekeerd wordt als de pensioenleeftijd, bijvoorbeeld 65, bereikt wordt
Hierbij dragen alle mensen die op dat moment aan het werk zijn geld af voor de pensioenen van de mensen die niet meer werken, en dus met pensioen zijn
Het deel van de winst dat een onderneming betaalt aan de aandeelhouders
In 2015 dreigde in de meeste landen van de eurozone deflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) achtte de kans groot dat deze deflatie zou leiden tot stagnatie van de economische groei en daarmee tot verdere deflatie. In een poging om de inflatie weer te laten oplopen besloot de ECB in 2015 om de geldhoeveelheid in de eurozone te vergroten via de zogenaamde kwantitatieve versoepeling. Hiertoe kocht de ECB maandelijks voor 60 miljard euro bestaande staatsobligaties op, vooral van banken in de eurozone. Deze banken kregen hierdoor de mogelijkheid om meer krediet te verstrekken aan gezinnen en bedrijven. Bij dit stimuleringsprogramma is uitgegaan van een vaste omloopsnelheid van het geld.
Het pensioenfonds van Roberts werkt met het kapitaaldekkingsstelsel. Als de ECB het opkoopprogramma lang blijft volhouden, verwacht Roberts dat het voor zijn fonds moeilijker zal worden om aan toekomstige pensioenverplichtingen te blijven voldoen.
Verklaar de verwachting van Roberts.
Een voorbeeld van een juiste verklaring is:
Met het kapitaaldekkingsstelsel dient het belegde kapitaal als dekking van toekomstige pensioenverplichtingen. Als gevolg van het aanhoudende opkoopprogramma zullen de beleggingsrendementen gestaag blijven dalen. Daarmee wordt het moeilijker om aan toekomstige verplichtingen te blijven voldoen.