Uitlegvideo’s voor alle VWO Maatschappijwetenschappen school- en examenstof!

Leren voor het examen maatschappijwetenschappen doe je bij Digistudies! Bekijk alle uitlegvideo’s om meer te weten te komen over sociale constructies, macht en gezag, politieke instituties en veranderingsprocessen in ideeën en bestuursvormen. Gebruik deze online bijles om je voor te bereiden op toetsen, SE’s en het eindexamen!

Maatschappijwetenschappen leren met Digistudies

Examen maatschappijwetenschappen vwo 2024 Het is natuurlijk erg belangrijk om je goed voor te bereiden op het eindexamen maatschappijwetenschappen. Begin dus op tijd met leren, maar vergeet ook niet om je kennis af en toe te toetsen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door oude examens te maken. Het maatschappijwetenschappen examen voor vwo vindt plaats op donderdag 16 mei 2024, van 09:00 tot 12:00.

0

Online examentraining maatschappijwetenschappen - vwo

Bij het vak maatschappijwetenschappen leer je over verschillende onderwerpen die met de maatschappij en dus de samenleving te maken hebben. Hoe functioneert een maatschappij bijvoorbeeld, en welke invloed hebben machtsverschillen in een samenleving? Ook kom je er bij dit vak achter welke rol het gezin en de directe omgeving van een persoon spelen bij de vorming van een individu.


Het is bij maatschappijwetenschappen belangrijk dat je leert om goed te analyseren. Ook is er een groot aantal begrippen die belangrijk zijn om te kennen. Bij onze uitlegvideo’s is daarom een begrippenlijst toegevoegd, zodat je snel kunt zien welke begrippen je moet weten en wat ze precies betekenen. Leer deze dus goed voordat je aan het examen begint!


Examenstof maatschappijwetenschappen - vwo

De examenstof voor maatschappijwetenschappen is opgedeeld in vier domeinen: vorming, verhouding, binding en verandering. Digistudies heeft hier nog één extra domein aan toegevoegd, waarin in je een korte inleiding krijgt tot het vak maatschappijwetenschappen.


Vorming

In het domein ‘vorming’ leer je wat socialisatie is en hoe het precies werkt. Hoe ontstaan er bijvoorbeeld normen en waarden in een samenleving en hoe wordt een bepaalde cultuur in stand gehouden? In onze video’s bespreken we onder andere de cultuurdimensies van Hofstede en paradigma-visies.


Verhouding

Bij het tweede domein draait het allemaal om sociale ongelijkheid in de samenleving, op nationaal en internationaal niveau. Ook is het belangrijk dat je weet wat het verschil is tussen macht en gezag, dat je leert over de veranderende machtsverhoudingen tussen staten en over internationale samenwerkingen. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan de NAVO, de Europese Unie of de Verenigde Naties.


Binding

In het domein ‘binding’ hebben we het over verbindingen tussen sociale en politieke instituties, veranderingen van de culturele identiteit van een volk en natie- en staatsvorming. Belangrijke begrippen die hier naar voren komen zijn bijvoorbeeld sociale cohesie, representativiteit en legitimiteit.


Verandering

Tot slot is er nog het vierde domein ‘verandering’, waarin we veranderingsprocessen die de maatschappij beïnvloeden bespreken. Voorbeelden van dit soort veranderingen zijn globalisering en institutionalisering. Hoe zijn deze veranderingen tot stand gekomen en welke rol spelen ze nu nog? Ook moet je leren over het ontstaan van de moderne Westerse samenleving en weten wat verschillende politieke stromingen zeggen over veranderingsprocessen.

... meer dan 5.000 leerlingen leren zonder boeken met Digistudies...

5K+

... en zij beoordelen Digistudies gemiddeld met een 9,2!

undefined's foto.

Digistudies
Veelgestelde vragen