Leren met video ? Digistudies!

Op het internet vind je vele uitlegvideo’s over uiteenlopende thema’s. Hoe leer ik snel gitaar spelen? Hoe bak ik een heerlijke cake? Hoe bewerk ik een overbelichte video? Deze uitlegvideo’s worden ook wel tutorials genoemd en voorzien jou van kennis die je nodig hebt om een doel te bereiken. Precies zo kunnen de Digistudies uitlegvideo’s worden gezien. Onze examenvideo’s leggen jou exact uit wat je moet weten voor het centraal eindexamen, en daarbij kunnen de video’s ook worden gebruikt voor de tussentijdse schoolexamens.

Leren voor het examen met uitlegvideo's van Digistudies

Digistudies heeft, in samenwerking met ervaren docenten en de examenstof van het College van Toetsen en Examens, kwalitatief hoogwaardige uitlegvideo's ontwikkeld. In de video’s wordt dan ook leerstof van vakken behandeld die verplicht terugkomen in de examenjaren. Ideaal is dan ook dat je, naast het centraal examen, ook kan leren met video voor de tussentijdse schoolexamens. Door een account aan te maken en één, meerdere of alle vakken af te nemen, krijg je toegang tot de video’s. In ‘Mijn Digi’ vind je in het ‘Overzicht’ alle gekozen vakken waarvan jij examenvideo’s wilt zien. Zoek je een specifiek onderwerp? Dan kun je gebruik maken van onze zoekbalk. Klik op de video die jij wilt zien, houd je ogen en oren open en het leren kan beginnen! Op VMBO, HAVO en VWO niveau biedt Digistudies uitlegvideo's aan van Aardrijkskunde, Economie, Geschiedenis, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, Wiskunde, Wiskunde A, Wiskunde B, Duits, Frans, Nederlands en Engels.

Waarom zijn uitlegvideo's de beste leermethode?

Het blijft voor velen de vraag wat de beste leermethode is. Soms ben je gewend aan een bepaalde methode. Zo lezen sommige middelbare scholieren het liefste het schoolboek meerdere malen door, terwijl andere scholieren liever een samenvatting maken. Wat als wij jou nou vertellen dat er een methode is die door leerlingen doorgaans als prettiger ervaren wordt en wetenschappelijk ook nog eens onderbouwd is? Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat het leren met video gemiddeld leidt tot één hele punt hoger op de eindresultaten. In andere woorden, leer jij met uitlegvideo’s voor het examen, dan kan dat wel eens het verschil maken tussen een voldoende en een onvoldoende.

De voordelen van leren met video

Het idee dat er één hele punt hoger gescoord kan worden door te leren met video’s, is natuurlijk behoorlijk aantrekkelijk voor vele leerlingen. De uitlegvideo's die Digistudies aanbiedt kunnen dan ook ontzettend waardevol zijn voor scholieren die zich voorbereiden op het eindexamen. Je vraagt je vast af wat de voordelen dan precies zijn van het leren met video. Deze nemen we graag met je door!

  1. Doordat je zowel visueel als auditief geprikkeld wordt, is het makkelijker om de stof op te slaan.
  2. Video’s staan altijd online; je leert waar en wanneer je wilt.
  3. Veel leerlingen zijn visueel ingesteld en hebben moeite met het lezen van lange stukken tekst. Bij het kijken van video is het niet nodig om eindeloze lappen tekst door te nemen.
  4. Video’s focussen zich doorgaans op een specifiek onderwerp. Je weet dus precies wat je per video gaat leren.
  5. Video’s kun je pauzeren, doorspoelen, terugspoelen, versnellen en vertragen; je leert dus op je gewenste tempo!

Uitlegvideo’s zijn een verlengstuk van de uitleg die je krijgt in het klaslokaal en wat er in je boek staat. Daarom kan je een video van Digistudies ook zien als een les of online examentraining, maar dan zonder de fysieke aanwezigheid van een leraar of lerares. Tijdens het bekijken van onze video’s mag je dan ook gewoon eten en drinken ;).