Een goede planning maken? Zó pak je dat aan!

Door Frida
2021-09-16 in Tijdmanagement

“Maak een planning” is misschien wel het meest gehoorde advies dat je van leraren krijgt. Dat is makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je je ook nog eens aan deze planning houdt? Lees vooral verder als je hier moeite mee hebt, want we hebben speciaal voor jou een stappenplan gemaakt!

Waarom maak je een planning?

Door een planning te maken krijg je inzicht in de dingen die je nog moet doen. Je krijgt meer rust in je hoofd als je precies weet wat je nog te wachten staat. Ook zorgt een duidelijke planning ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan, en daarmee kun je stress voorkomen.

Stap 1: Verzamelen

Stel je voor dat je over twee weken een proefwerkweek hebt, waarin je vijf toetsen moet maken. Schrijf als eerste op welke vakken je moet leren en wanneer je welke toets hebt. Vervolgens zoek je per vak op wat je precies moet weten. Zijn het complete hoofdstukken of kun je ook een paragraaf overslaan? Is er nog lesmateriaal dat niet in je leerboeken staat? Schrijf ieder onderdeel op, ook al lijkt het iets kleins.

Stap 2: Afspraken controleren

Je weet nu alles wat je voor de proefwerkweek moet leren. Waar je rekening mee moet houden, is dat school meestal niet het enige in jouw leven is. Je hebt waarschijnlijk ook nog andere afspraken staan. Misschien heb je een bijbaan, sport je regelmatig of heb je iets gepland met vrienden. Schrijf dit ook op, zodat je weet op welke momenten je geen tijd hebt om te leren.

Stap 3: Prioriteiten stellen

Waarschijnlijk is niet ieder vak voor jou even belangrijk. Je hoeft daarom ook niet aan ieder vak evenveel tijd te besteden. Ga daarom even na waar jouw prioriteiten moeten liggen. Met welke vakken heb je altijd veel moeite? Voor welke vakken is het extra belangrijk dat je nu een voldoende haalt?

Prioriteiten stellen

Stap 4: Planning invullen

Na de vorige drie stappen is de voorbereiding klaar. Je kunt nu echt beginnen met plannen. Dit kun je het beste doen met een agenda, maar je kan natuurlijk ook een planning maken in Excel.

Schrijf ten eerste per dag alle afspraken (stap 2) op, met daarbij de tijden die je daaraan kwijt bent. Je ziet nu precies hoeveel tijd je nog vrij hebt. Pak je prioriteitenlijst erbij en bedenk welk vak je op welk moment wil gaan leren. Houd daarbij ook rekening met de indeling van de toetsen. Let er op dat je niet ieder vrij moment invult met leermomenten, want dat is niet echt realistisch. Je hebt ook rust en ontspanning nodig!

Stap 5: Je aan de planning houden

Goed, je hebt nu een duidelijke planning gemaakt. Dan komt misschien nog wel het lastigste gedeelte: je aan de planning houden. Om dit voor elkaar te krijgen is het handig om je planning uit te printen of los te scheuren en deze op een opvallende plek op te hangen. Daardoor word je er steeds aan herinnerd. Het kan een fijn gevoel geven om steeds aan het einde van de dag iets te kunnen wegstrepen. Dat zorgt er namelijk voor dat je ziet dat je vooruit gaat en dat er steeds minder taken overblijven. Dat is goed voor je motivatie!

Is het een keer niet gelukt om je die dag aan je planning te houden? Schiet dan vooral niet meteen in de stress. Wees niet te streng voor jezelf, want niet alles kan altijd goed gaan. Een planning is vooral bedoeld als een hulpmiddel om je goed voor te bereiden en je mag er best af en toe iets van afwijken.

Everyday is a fresh start

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken