Een balans vinden tussen school en vrije tijd

Door Frida
2021-12-22 in Tijdmanagement

Het verschil tussen school en vrije tijd kan door alle online lessen een beetje vervagen. Je slaapkamer verandert weer in een klaslokaal en je leraren komen ineens jouw privéterrein binnen. Je moet in een keer weer zelf je tijd indelen, want er is soms niemand die controleert of je wel met school bezig bent. In je vrije tijd is er ook nog steeds bijzonder weinig om te doen, waardoor je bijna constant met school bezig bent. Tijd dus om daar verandering in te brengen!

Hoe combineer je school met vrije tijd?

Tip 1: Gebruik als dat kan een aparte ruimte om aan school te werken

Je hebt vast wel eens een les vanuit je bed gevolgd. Dat is best lekker in het begin, maar daarmee zorg je er wel voor dat je vrije tijd en school door elkaar haalt. Als je thuis genoeg ruimte hebt, richt dan een ‘schoolkamer’ in. Dan is het duidelijk dat je, wanneer je in die kamer of ruimte bent, echt aan school moet werken. Als je klaar bent kun je de deur weer dichtdoen en school letterlijk achter je laten.

Natuurlijk heeft lang niet iedereen zo’n extra ruimte. Als de bibliotheken weer open zijn, kun je ervoor kiezen om daar te gaan leren. Tot die tijd kun je misschien proberen om een klein hoekje te maken wat je als vaste leerplek kunt gebruiken.

Heb je vaak moeite om je te concentreren? Zorg er dan voor dat er weinig in deze kamer of ruimte is wat jou kan afleiden. Neem je telefoon bijvoorbeeld niet mee de kamer in.

Leren vanuit bed is niet zo'n goed idee

Tip 2: Bedenk tussen welke tijdstippen je aan school wil werken (en houd je daaraan!)

Als niemand je controleert is het heel verleidelijk om alles steeds uit te stellen. Helaas heb je daar uiteindelijk niet zoveel aan en kan het je zelfs stress opleveren. Het is daarom beter om een aantal afspraken met jezelf te maken. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld van 09:00 tot 11:30 te leren, dan even pauze te nemen en van 12:30 tot 15:30 weer door te gaan. Weet jij van jezelf dat je ’s avonds meer voor elkaar krijgt dan ’s ochtends? Maak dan gebruik van die zelfkennis om je tijdsplanning daarop aan te passen. Als het voor jezelf duidelijk is wanneer jouw schooldag begint en eindigt, kun je daarna makkelijker ontspannen.

Tip 3: Blijf niet de hele dag in je pyjama lopen

Probeer voor jezelf om toch een soort ritme aan te houden. Als je de hele dag in je pyjama blijft rondlopen, is het moeilijker om jezelf aan het werk te zetten. Je blijft daardoor eerder in een relax-modus. Het kan helpen om jezelf een beetje voor de gek te houden door kleding aan te doen die je ook naar school zou dragen. Je hoeft natuurlijk niet vijf dagen in de week in spijkerbroeken rond te lopen, maar probeer wel om iets anders dan een onesie of pyjama te dragen.

Tip 4: Focus je op één ding

Heb je wel eens geprobeerd om huiswerk te maken terwijl je ondertussen ook een serie kijkt? Of om tussen het leren door ook even via WhatsApp bij te kletsen met vrienden? Dan heb je vast al gemerkt dat dat niet zo heel goed werkt. Als je twee dingen tegelijk probeert te doen, doe je ze allebei eigenlijk maar half. Dit zorgt ervoor dat je op beide punten niets opschiet. Focus je daarom eerst op één ding en ga pas iets anders doen als je het vorige hebt afgerond.

Maak eerst iets af voordat je aan iets anders begint

Tip 5: Vraag op tijd om hulp

Kom je er niet helemaal uit? Daar hoef je je zeker niet voor te schamen. Het is niet makkelijk om jezelf aan te sturen, zeker niet als er ook nog andere dingen meespelen. Probeer om op tijd om hulp te vragen. Zoek contact met je mentor, een leraar waar je een goede band mee hebt, je ouders of vrienden. Misschien kunnen zij je helpen om een plan te maken om weer een betere balans te krijgen tussen school en vrije tijd. Ook voor andere problemen – moeilijkheden thuis, weinig of geen geld voor een computer, weinig ruimte etc. – kun je meestal bij leraren of vertrouwenspersonen op school terecht.

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken