Een studiekeuze maken: hoe pak je dat aan?

Door Frida
2021-10-11 in Studiekeuze

Moet jij dit jaar examen doen? Dan heb je vast al gemerkt dat je het in het examenjaar hartstikke druk hebt. Naast het vele leren zijn er namelijk nog een heleboel andere keuzes die je moet maken. Keuzes die belangrijk kunnen zijn voor je toekomst. Je moet bijvoorbeeld bedenken wat je gaat doen als je de eindexamens haalt. Neem je een tussenjaar, ga je werken of kies je voor een vervolgopleiding? In dit blog lees je over welke studieopties er zijn en hoe je er een kunt uitkiezen die bij jou past.

Welke opleiding past bij mij?

Als je al een beetje hebt rondgekeken, heb je waarschijnlijk al ontdekt dat er heel veel verschillende soorten opleidingen zijn. Sommige mensen weten al vanaf dat ze heel jong zijn welke richting ze op willen, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Als je echt geen idee hebt, kun je het ook proberen om te draaien: welke richtingen wil je sowieso niet op? Door steeds meer weg te strepen kom je uiteindelijk dichterbij wat je wél leuk zou vinden.

Welke opleiding past bij mij?

Welke studieopties heb ik?

Helaas is het zo dat misschien niet alles wat je zou willen gelijk al mogelijk is. Zo kun je met een vmbo-tl-diploma geen opleiding tot arts doen. Als je zeker weet dat je een opleiding wil doen die met jouw diploma niet mogelijk is, kun je er misschien voor kiezen om het via een andere weg te proberen. Als je cijfers goed genoeg zijn, kun je bijvoorbeeld een niveau hoger gaan doen. Ook kun je eerst een mbo-opleiding doen, waarna je een hbo-opleiding kunt starten. Als je daar je propedeuse haalt, kun je aan een universitaire studie beginnen. Het kost wat meer tijd, maar uiteindelijk is het wel mogelijk!

Welke soorten opleidingen zijn er?

Na het behalen van je vmbo-tl-diploma kun je een mbo-opleiding doen, met een havodiploma kun je kiezen voor een mbo- of hbo-opleiding en met een vwo-diploma heb je de meeste keus. Daarmee kun je een mbo-, hbo-, of wo-opleiding doen. Daarnaast zijn er ook binnen deze keuzes nog opties:

Wat is een bbl-opleiding?

Bij de meeste mbo-opleidingen kun je kiezen voor een bbl- of een bol-opleiding. Als je kiest voor een bbl-opleiding, ga je ongeveer vier dagen per week aan het werk bij een leerbedrijf en ga je één dag naar school om lessen te volgen. Je krijgt helaas geen studiefinanciering en je mag ook niet gratis reizen, maar daar staat tegenover dat je (waarschijnlijk) wel salaris krijgt.

Wat is een bbl-opleiding?

Wat is een bol opleiding?

Als je voor een mbo-opleiding in de bol-variant kiest, ga je naar school in plaats van dat je werkervaring opdoet. Wel moet je bij de meeste opleidingen één of twee keer stage lopen, waardoor je alsnog mee kunt kijken bij bedrijven. Als je een bol opleiding doet krijg je – als je achttien jaar bent – studiefinanciering en heb je recht op een studentenreisproduct.

Wat is een bachelor opleiding?

Een bacheloropleiding doe je op het hbo of op de universiteit. Het wil zeggen dat je opgeleid wordt tot een beroepsprofessional. Je kunt een bachelordiploma op het hbo halen in vier jaar.

Op de universiteit zit dat iets anders. Het eerste deel van je opleiding wordt een bacheloropleiding genoemd en duurt drie jaar. Ook de inhoud is anders: op de universiteit leer je namelijk vooral theorie en doe je weinig praktijkervaring op. De theorie komt terug in het tweede deel van je universitaire opleiding, wat een master wordt genoemd.

Wat is een master opleiding?

Zoals je net gelezen hebt is een master het tweede deel van een universitaire studie. Het verschilt per master hoe lang het duurt voordat je een diploma behaalt. Tijdens je master loop je vaak stage en kun je een onderzoek uitvoeren. Je kunt er ook voor kiezen om een master te doen als je een hbo-opleiding hebt afgerond. Voor veel masters geldt wel dat je de vorige studie met een hoog gemiddeld cijfer moet hebben afgerond.

Wat is duaal studeren?

In het hbo kun je er ook voor kiezen om duaal te studeren. Dat wil zeggen dat je het leren combineert met werken. De tijd die je hieraan kwijt bent is hetzelfde als op een ‘normale’ hbo-opleiding, maar de invulling van de studie is anders. Je krijgt bijvoorbeeld schoolopdrachten die je bij een bedrijf uitvoert. Je zit dus minder in de boeken gedoken en doet meer werkervaring op.

Benieuwd naar hoe andere scholieren omgaan met het maken van een studiekeuze? Bekijk dan deze video van NOS Stories.

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken