Het kan erg lastig zijn om een opleiding te vinden die bij jou past. Het zijn er zó veel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Als je er zelf echt niet uitkomt, kun je daar best wel wat stress van krijgen. Gelukkig zijn er mensen die jou hiermee kunnen helpen. Naast verschillende studiekeuzetesten kun je bijvoorbeeld ook een loopbaancoach inschakelen. In dit artikel vertellen we je daar meer over!
Wat is een loopbaan?
Een loopbaan is de weg die je aflegt als het om jouw ontwikkeling gaat. Je loopbaan begint al bij je eerste (bij)baan. Als je het wat breder bekijkt, kun je daar ook je opleiding bijtellen.
Wat is een loopbaancoach?
Een loopbaancoach helpt mensen die vastlopen in hun werk en niet weten welke stap ze willen zetten om verder te komen. Dat geldt voor mensen die al aan het werk zijn, maar ook voor jongeren. Iemand die alleen jongeren coacht wordt ook wel studiekeuzecoach genoemd.
Hoe gaat een studiekeuzecoach te werk?
Een loopbaancoach of studiekeuzecoach gaat samen met jou kijken naar verschillende onderdelen. Vaak moet je een aantal vragenlijsten invullen, wat oefeningen doen en vooral veel gesprekken voeren. Samen kijken jullie dan naar waar jouw interesses liggen, waar je goed in bent en wat er mogelijk is. Met iedere afspraak kom je als het goed is steeds een stapje dichterbij.
Waarom een studiekeuzecoach inschakelen?
Er ligt best wel veel druk op het maken van een goede studiekeuze. Als je een verkeerde keuze maakt, moet je vaak een heel schooljaar wachten tot je een andere studie kunt kiezen. Dat is niet erg, maar je maakt waarschijnlijk liever in één keer de goede keuze. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook geld. Ook als straks de basisbeurs weer terugkomt en je dus niet alles zelf hoeft te betalen voor je studie, ben je alsnog geld kwijt aan boeken en ander studiemateriaal.
Het grootste voordeel van hulp inschakelen van een studiekeuzecoach is dat iemand zich helemaal op jou focust en meedenkt wat voor jou het beste zou zijn. Een loonbaancoach of studiekeuzecoach heeft vaak veel ervaring en weet waar hij/zij op moet letten. Het is geen garantie dat je uiteindelijk ook echt de beste keuze maakt, maar het maakt de kans wel groter. Ook als je eerder een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt kun je baat hebben bij wat meer begeleiding.
Hoelang duurt zo’n studiekeuzebegeleiding traject?
Meestal heb je eerst een intakegesprek, waarin je over jezelf vertelt en uitlegt waar je over twijfelt. Na dat eerste gesprek maakt de coach een inschatting hoeveel gesprekken jullie waarschijnlijk nodig hebben. In de meeste gevallen spreek je de studiekeuzecoach ongeveer vier keer.
Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen
- Goedkoper dan bijles
- Scoor gemiddeld een punt hoger!
- Gecontroleerd door docenten
- Slechts €99,- voor alle vakken