Omgaan met faalangst

Door Frida
2022-04-14 in Stress

Krijg jij ook trillende handen, een snelle ademhaling en een luid bonzend hart op belangrijke momenten? Je bent niet de enige! Iedereen is wel eens gespannen, dat is heel normaal. Helaas slaat gezonde spanning bij sommigen om naar faalangst. Wat is dat precies en hoe kun je daar mee omgaan? Dat en meer lees je hier!

Wat is faalangst?

Als je last hebt van faalangst ben je bang om dingen fout te doen. De faalangst speelt vooral op wanneer je iets belangrijks moet doen, zoals het maken van een examen of het geven van een presentatie. Bij een normale, gezonde spanning moet je daar gewoon even doorheen, maar wanneer je last hebt van faalangst kan dat heel lastig zijn. De angst kan ervoor zorgen dat je blokkeert en dat je daardoor júíst slechter presteert. Dat wil je natuurlijk voorkomen, maar hoe doe je dat?

Waardoor ontstaat faalangst?

Faalangst kan door veel verschillende redenen ontstaan. Eén van de oorzaken is de prestatiedrang die heerst in de maatschappij. Iedereen is erg gefocust op het behalen van een diploma, een goede baan krijgen en op andere manieren succesvol zijn. Wanneer je ziet dat iedereen om je heen het goed doet, kan dat voor veel druk zorgen. Je legt de lat dan erg hoog voor jezelf, omdat je het gevoel hebt dat dat moet. Ook een laag zelfbeeld en het hebben van een lees- of leerstoornis kunnen ervoor zorgen dat je veel aan jezelf twijfelt.

pexels-antoni-shkraba-7163380.jpg

Wat kan je doen tegen faalangst?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het hebben van faalangst niet iets is waar je je voor hoeft te schamen. Het feit dat jij je zo druk maakt om het halen van goede resultaten zegt ook iets goeds over jou: je bent serieus bezig en wil dingen graag goed doen.

Tip 1: Schrijf bewijzen op die het falen tegenspreken

Stel je voor dat je binnenkort examens hebt waar je erg tegenop ziet. Een gedachte die dan veel door je hoofd zou kunnen gaan, is bijvoorbeeld: “Ik ga het niet halen, ik zal wel een onvoldoende krijgen”. Schrijf deze gedachte op en bedenk vervolgens wat dit tegenspreekt. Een voorbeeld:

  • Ik heb al meerdere keren voldoendes gehaald voor dit vak.
  • Het is al vaker voorgekomen dat een toets uiteindelijk meeviel.
  • Het is al vaker voorgekomen dat ik ervan overtuigd was dat ik een onvoldoende zou krijgen, waarna ik toch een voldoende kreeg.
  • Er is geen bewijs voor de gedachte dat ik het niet ga halen, omdat het nog niet gebeurd is. Die gedachte is dus feitelijk nergens op gebaseerd.

Tip 2: Praat over je zorgen

Het kan erg opluchten om met iemand te praten over wat je dwarszit. Als je jouw gedachten hardop uitspreekt, kan een ander met jou meedenken. Soms kom je dan tot een heel ander inzicht, waardoor je anders naar de situatie gaat kijken. Zelfs als dat niet zo is, kan het alsnog fijn zijn om ‘je hart te luchten’, omdat je dan minder het idee hebt dat je er alleen voor staat.

Praat over jouw zorgen

Tip 3: Probeer anders te denken over ‘fouten’

Het is belangrijk om je te realiseren dat fouten maken heel menselijk is. Probeer fouten maken daarom niet te zien als iets wat slecht is, maar als iets waar je van kunt leren. Het is (bijna) nooit het einde van de wereld als iets wat je graag goed wilde doen mislukt. Als je een examen niet haalt kun je bijvoorbeeld vaak nog herkansen, en als dat niet kan heb je volgend jaar opnieuw een kans. Een jaar klinkt nu heel lang, maar uiteindelijk valt dat best mee. Fouten maken hoort bij het leven: als je helemaal geen fouten maakt, zul je ook geen of weinig stappen maken om vooruit te komen.

Tip 4: Bedenk wat je tegen een vriend(in) zou zeggen

Misschien is het je wel eens opgevallen dat het veel makkelijker lijkt om adviezen te geven aan een vriend of vriendin, dan om voor jezelf te bedenken wat je kunt doen. Ook zijn mensen vaak strenger voor zichzelf dan voor een ander. Bedenk daarom eens wat je tegen een vriend zou zeggen als diegene veel aan zichzelf twijfelt.

Tip 5: Zoek professionele hulp als je er niet uitkomt

Zit jouw faalangst je erg dwars en kun je daardoor niet goed functioneren? Dan is het een goed idee om professionele hulp te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een afspraak maken met een psycholoog, die samen met jou gaat zoeken naar een oplossing. Een organisatie die jou hierbij kan helpen is Stichting MIND. Nogmaals: je hoeft je zeker niet te schamen als je professionele hulp nodig hebt! Er zijn veel middelbare scholieren die last hebben van faalangst, en zeker rond de examenperiode speelt het veel op.

Heb jij nog andere tips voor het omgaan met faalangst? Stuur ons dan vooral een berichtje via Instagram of e-mail! Digistudies wenst jou heel veel succes met het leren voor de eindexamens. Hopelijk heb je iets aan onze tips en ben jij straks jouw faalangst de baas!

Leer omgaan met faalangst

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken