Leren met dyslexie

Door Frida
2021-08-17 in Dyslexie

Je bent al dagen bezig met leren voor je examen, maar het gaat allemaal niet vanzelf. De schoolboeken waarmee je leert staan vol met grote lappen tekst en na een tijdje dansen de letters en woorden door elkaar. Het is lastig om je te concentreren en je voelt de moed in je schoenen zakken. Hoe kun je nu toch een voldoende halen?

Wat is dyslexie?

Mensen die last hebben van dyslexie hebben moeite met lezen, schrijven en/of spellen. Leren met dyslexie is daardoor heel moeilijk. Dat is frustrerend, want het hebben van dyslexie heeft verder niets te maken met hoe intelligent iemand is.

Er zijn verschillende theorieën over hoe het kan dat sommige mensen last hebben van dyslexie. Zo kan het zo zijn dat de linker hersenhelft zich langzamer ontwikkelt dan de rechterhelft, of dat een deel van de informatieverwerking in de hersenen langzaam verloopt. Een andere veelgehoorde theorie is dat er minder activiteit is in de delen van de hersenen waar woordherkenning- en analyse plaatsvindt. Wat we wél zeker weten, is dat dyslexie erfelijk is.

Leren met dyslexie

Er zijn verschillende maten waarin je last kunt hebben van dyslexie. De één merkt het vooral bij het lezen, een ander vindt het erg lastig om woorden juist te spellen en weer iemand anders heeft moeite met het plaatsen van leestekens in een zin. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het leren voor examens en toetsen iets makkelijker te maken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te leren met video’s, want dat heeft meerdere voordelen:

- Het is effectief. Hoe minder tijd en energie je kwijt bent aan het lezen van grote stukken tekst, hoe meer je kunt focussen op de inhoud van de lesstof. Dat is tenslotte waar het uiteindelijk om gaat.

- De informatie wordt op verschillende manieren opgeslagen. Ons geheugen verwerkt beelden op een andere manier dan geluiden. Door de combinatie van beeld en geluid in video’s wordt het werkgeheugen in je hersenen optimaal benut. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je informatie beter onthoudt als het op verschillende manieren binnenkomt.

- Je kiest je eigen tempo. Sommige mensen die last hebben van dyslexie kunnen zich lastig op twee dingen tegelijk focussen. Denk bijvoorbeeld aan lezen en begrijpen, maar ook aan luisteren en schrijven tegelijk. Het kan daardoor lastig zijn om tijdens een uitleg aantekeningen te maken. Het handige aan uitleg video’s is dat je deze op ieder moment op pauze kunt zetten en je het zo vaak als je wilt opnieuw kunt afspelen. Je leert daardoor op je eigen tempo.

- We onthouden beelden beter dan woorden. Wat ook vaak lastig is voor mensen met dyslexie, is het onthouden van informatie waar niet automatisch een beeld van gevormd wordt. Denk bijvoorbeeld aan jaartallen bij geschiedenis, natuurkundige formules en Franse/Engelse/Duitse woorden. Dat hoeft niet alleen voor mensen met dyslexie te gelden, want iedereen is visueel ingesteld. Om leerstof beter te onthouden is het dus een goed idee om er een beeld aan te koppelen. Het bekijken van geanimeerde uitleg video’s kan daarom een oplossing bieden. Meer hierover lees je in dit artikel van NRC, geschreven door Mark Tigchelaar.

Zoals je ziet zijn er dus zeker mogelijkheden om te leren met dyslexie! Naast de nadelen die er aan het hebben van dyslexie zitten, zijn er ook voordelen. Meer daarover zie je in de video ‘De voordelen van dyslexie? Ja, die zijn er ook!’ van het NOS Jeugdjournaal.

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken