Budgetteren

Budgetteren is een belangrijk begrip in de wereld van economie. Je zult het daarom ook tegenkomen in je schoolboeken of op toetsen. Maar wat is budgetteren nu precies, en wat zijn de voordelen ervan? Dat en meer leer je op deze pagina, en natuurlijk met onze uitlegvideo’s voor economie!

Wat is budgetteren?

In simpele woorden betekent budgetteren dat je goed nadenkt over hoe je jouw geld gaat gebruiken. Je maakt een soort plan voor al het geld dat je hebt, zodat je het slim kunt uitgeven en niet zomaar alles opmaakt.

Hoe moet je budgetteren?

Het begint allemaal met het opschrijven van al het geld dat je krijgt. Dit kan bijvoorbeeld salaris, zakgeld of cadeautjes zijn. Daarna komt het verdelen van jouw totale geld (budget) in verschillende ‘potjes’. Stel je voor dat je verschillende potjes hebt voor verschillende dingen, zoals eten, kleding en sparen voor iets leuks. Elk potje heeft een eigen doel.

Uitgaven identificeren

Noteer daarna al je uitgaven. Voor dit voorbeeld kijken we even naar een situatie van volwassenen. Je uitgaven omvatten meestal vaste lasten, zoals huur, hypotheek, water en energiekosten, maar ook variabele uitgaven zoals boodschappen, entertainment, enz.

Bepaal je prioriteiten

Bedenk voor jezelf welke uitgaven het belangrijkst zijn. Dit helpt bij het vaststellen van prioriteiten wanneer je moet beslissen waar je geld naartoe gaat.

Stel budget doelen

Bepaal hoeveel je elke maand aan elke categorie wil uitgeven. Wees daarbij realistisch en houd rekening met je vaste lasten en variabele kosten.

Hou je uitgaven bij

Hou voor jezelf bij waar je geld precies naartoe gaat. Noteer ook kleine uitgaven, zoals een frikandel broodje of een blikje Cola. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een app, spreadsheet of gewoon pen en papier. Dit helpt je om bewust te worden van je uitgavenpatroon.

Bespaar en spaar

Zoek naar manieren om te besparen. Dit kan betekenen dat je minder uitgeeft aan bepaalde categorieën, zoals boodschappen of entertainment. Zorg er ook voor dat je geld apart zet voor spaardoelen. Je kan dan denken aan een nieuwe laptop of telefoon.

Wees voorbereid op onverwachte kosten

Bewaar een deel van je budget voor onverwachte uitgaven of noodgevallen. Dit voorkomt dat je in de problemen raakt als er iets onverwachts gebeurt. Als je een eigen huishouden hebt, kan het bijvoorbeeld zomaar zijn dat je vaatwasser of wasmachine ineens kapot gaat, en het zou vervelend zijn als je die dan niet op korte termijn kunt vervangen.

Hou schulden in de gaten

Als je schulden hebt, maak dan een plan om deze af te betalen. Denk bijvoorbeeld aan een mogelijke studieschuld, maar ook aan aankopen die je op afbetaling hebt gekocht. Het kan verleidelijk zijn om veel dingen achteraf te betalen, maar vergeet niet dat dit soort betalingen flink kunnen oplopen als je er niet op let! Kijk daarom hoeveel je per maand opzij kan zetten voor dit soort kosten.

Afwegingen maken

Nu komt het belangrijkste deel: je moet zorgen dat je niet meer uitgeeft dan wat je in bezit hebt. Dus, als je te veel uitgeeft aan bijvoorbeeld games of kleding, blijft er misschien niet genoeg over voor eten of andere belangrijke dingen. Je zult dus af en toe beslissingen moeten maken die je op dat moment niet zo leuk vindt, maar die er wel voor zorgen dat je uiteindelijk niet in de problemen komt.

Wat is het doel van budgetteren?

Het doel van budgetteren is om ervoor te zorgen dat je genoeg geld hebt voor alles wat je nodig hebt en ook nog wat overhoudt voor later. Soms moet je keuzes maken. Je kunt het zien als een puzzel waarbij je de stukjes moet passen, zodat alles past.

Meer over budgetteren

Budgetteren is dus eigenlijk een manier om goed voor je geld te zorgen. Het helpt je om bewuste keuzes te maken, zodat je niet in financiële problemen terechtkomt. Wil je nog meer te weten komen over budgetteren en andere onderwerpen die daarmee te maken hebben? Bekijk dan al onze uitlegvideo’s voor economie! Video’s waarin budgetteren besproken wordt zijn bijvoorbeeld Uitgaven (vmbo-t), Budgetplan (vmbo-basis en vmbo kader) en De economische scholen (vwo).