Uitlegvideo's over alle HAVO Bedrijfseconomie school- en examenstof!

Wil jij je goed voorbereiden op het bedrijfseconomie examen havo? Maak dan gebruik van onze duidelijke uitlegvideo’s! Wij weten wat jij moet leren en hebben alle examenonderwerpen verfilmd, zodat jij makkelijk kunt leren voor toetsen, SE’s en natuurlijk het eindexamen bedrijfseconomie.

Bedrijfseconomie examen havo

Bij het vak bedrijfseconomie leer je alles over het financiële beleid van bedrijven, hoe je een balans opmaakt en over rechtspersonen. De examenstof voor havo is opgedeeld in zes domeinen.


A. Van persoon naar rechtspersoon

In het eerste domein worden veel verschillende onderwerpen behandeld. Zo moet je bijvoorbeeld weten hoe je enkelvoudige en samengestelde interest kunt berekenen, maar ook hoe het zit met erfbelasting, en de gevolgen van scheiden. Daarnaast worden ook de verschillen tussen loondienst en ondernemerschap besproken, net als de structuur en beëindiging van organisaties.


B. Interne organisatie en personeelsbeleid

In domein B leer je over het interne beleid van bedrijven. Voor het eindexamen bedrijfseconomie moet je onder andere weten wat verschillende arbeidsovereenkomsten inhouden en wat de drie categorieën van ontslag zijn.


C. Investeren en financieren

Hoe komen bedrijven aan hun geld en wie houdt toezicht op deze vermogensmarkt? Dat en meer behandelen we in domein C. We bespreken o.a. de effectenbeurs en koersbepalende factoren, maar ook het aandelenkapitaal van een NV en het vreemd vermogen op de balans. 


D. Marketing

Domein D bestaat uit slechts twee uitlegvideo’s, maar probeer deze zeker niet over te slaan, want het is minstens net zo belangrijk als de grotere domeinen! In de eerste, lange video bespreken we de marketingmix en de push- en pullstrategie. Het andere filmpje gaat over verschillende vormen van marketing.


E. Financieel beleid

In domein E geven we uitleg over het vastleggen van financiële- en niet-financiële informatie. Ook kijken we naar kosten- en winstvraagstukken. Je leert hier het verschil tussen kosten, opbrengsten, uitgaven en ontvangsten en je komt te weten hoe bedrijven hun winst kunnen verdelen. 


F. Verslaggeving

We sluiten het vak bedrijfseconomie af met een laatste domein, waarin we de verslaggeving van bedrijven en organisaties bespreken. We kijken naar een volledig jaarverslag en zoomen opnieuw in op de winst- en verliesrekening en de balans. Tot slot behandelen we financiële kengetallen: getallen die de verhouding tussen specifieke financiële cijfers aangeven.


Bedrijfseconomie examen havo 2024

Het examen bedrijfseconomie voor havo zal plaatsvinden op maandag 27 mei 2024, van 13:30 tot 16:30. Je kunt dit controleren en andere examendata bekijken in het examenrooster!

... meer dan 5.000 leerlingen leren zonder boeken met Digistudies...

5K+

... en zij beoordelen Digistudies gemiddeld met een 9,2!

undefined's foto.

Digistudies
Veelgestelde vragen