Uitlegvideo’s voor alle VMBO  geschiedenis  school- en examenstof!

Geschiedenis leren doe je bij Digistudies! Bekijk onze uitleg video’s om alles te weten te komen over de sociale en politieke gevolgen van de industrialisatie, het interbellum en de oorzaken van de Koude Oorlog. De uitleg is geschikt voor de bovenbouw van het vmbo-t.

Geschiedenis leren met Digistudies

0

Geschiedenis uitleg

Geschiedenis leren kan best moeilijk zijn, omdat je veel stof moet leren. Je hebt te maken met verschillende tijdvakken, begrippen, revoluties en ontwikkelingen. Hoe kun je nu het beste leren voor geschiedenis? Een eerste tip van ons is om te leren met video’s; onze hersenen zijn namelijk geprogrammeerd om beelden beter te onthouden dan woorden. De uitleg video’s van Digistudies zijn daarom geanimeerd. Je krijgt de informatie dus binnen op twee verschillende manieren: via beeld en geluid. Daarnaast kun je de lesstof uit de video’s ook nog eens nalezen onder de video’s met behulp van de samenvatting.


Geschiedenis leren: tips

1.    Leer de begrippen. Bij het vak geschiedenis is het belangrijk dat je de begrippen kent. Niet alleen omdat er op het geschiedenis examen gevraagd kan worden naar de betekenis, maar ook omdat het je kan helpen om de rest van de lesstof beter te begrijpen. Je kunt de begrippen leren door de begrippenlijsten onder onze video’s te bekijken en jezelf te overhoren.


2.    Onthoud de volgorde van gebeurtenissen. Er zijn natuurlijk heel veel jaartallen die in de lesstof naar voren komen. Het is belangrijker om te onthouden in welke volgorde de gebeurtenissen plaatsvonden dan om het precieze jaartal te onthouden, al kunnen daar ook vragen over gesteld worden. Een manier waarop je de volgorde zou kunnen onthouden is om een tijdlijn te maken of om te zoeken naar oorzaak-gevolg relaties.


3.    Lees de examenvragen goed. Dit lijkt heel logisch, maar er worden nog vaak fouten bij gemaakt. Je kunt jezelf soms tijd besparen door goed te kijken naar wat er precies van je gevraagd wordt. Moet je iets verklaren? Dan wordt er van je verwacht dat je een uitgebreid antwoord geeft. Staat er alleen ‘benoem wanneer de NSDAP de Duitse verkiezingen won’, dan hoef je alleen daar antwoord op te geven en geen verder uitleg op te schrijven.


Geschiedenis examen vmbo 2024

Als je op tijd begint met leren en de bovenstaande tips voor geschiedenis opvolgt, maak je een goede kans om te slagen voor het examen. In 2024 zal het geschiedenis examen vmbo plaatsvinden op dinsdag 14 mei, van 09:00 tot 11:00. Schrijf deze datum alvast in je agenda, zodat je het niet kunt vergeten! De andere data van vmbo-t examens kun je zien in het examenrooster 2024.

... meer dan 5.000 leerlingen leren zonder boeken met Digistudies...

5K+

... en zij beoordelen Digistudies gemiddeld met een 9,2!

undefined's foto.

Digistudies
Veelgestelde vragen