In deze samenvatting voor maatschappijwetenschappen hebben we het over het sociologische begrip cultuur. We bespreken de cultuurdimensies van Hofstede en gaan in op de invloed van de media op cultuur. Ook krijg je uitleg over wat cultuur is, hoe een cultuur ontstaat en de dimensies van cultuurverschillen. Wil je nog meer weten over cultuur? Kijk dan even naar onze vorige video over cultuur en identiteit.
4. Cultuur en Hofstede’s opvattingen

omvat het geheel van gewoonten, regels en gedrag binnen een bepaalde groep, samenleving of maatschappij.
s het geheel van normen en waarden, opvattingen, gewoontes, geloven, regels, aannames, kennis, rituelen, en tradities, die worden doorgegeven aan-, en door de leden van een groep of samenleving, waarmee die samenleving zich kenmerkt. De leden van een groep of samenleving identificeren zich met een bepaalde cultuur, met de nationale cultuur bv van een land, maar ook met daaronder liggende groepsculturen
is het proces waarbij mensen zich de waarden, normen, opvattingen en gedragingen van een bepaalde samenleving of groep eigen maken.
een verandering in cultuur komt tot stand wanneer de rol en het belang van socialisatoren veranderen.
zijn waarden die tegelijkertijd bestaan terwijl ze inhoudelijk lijnrecht tegenover elkaar staan. Voorbeeld: als enerzijds de waarden van respect en tolerantie worden benadrukt en tegelijk de waarde van de vrijheid van meningsuiting.
is het aanleren en verwerven van een andere cultuur of elementen daaruit, dan die waarin iemand is opgegroeid.
is het aanleren en verwerven van een andere cultuur of elementen daaruit, dan die waarin iemand is opgegroeid.
is de cultuur van de groep in de samenleving die een invloedrijke politieke en economische positie heeft.
is wanneer er binnen een groep bepaalde waarden, normen, voorstellingen, opvattingen en uitdrukkingsvormen afwijken van de dominante cultuur, maar de belangrijkste waarden en normen van de dominante cultuur wel worden onderschreven.
is het aantal en de kwaliteit van de bindingen die mensen in een ruimer sociaal kader met elkaar hebben, het gevoel een groep te zijn, lid te zijn van een gemeenschap, de mate van verantwoordelijkheid voor elkaars welzijn, en de mate waarin anderen daar ook een beroep op kunnen doen.
er zijn 5 dimensies waarin je cultuur van elkaar kunt onderscheiden: 1. Grote vs. kleine machtsafstand; 2. Individualisme vs. Collectivisme; 3. Masculien vs. Feminien; 4. Lage vs hoge onzekerheidsvermijding; 5. Lange vs. korte-termijn gerichtheid.
varieert van klein naar groot . Het geeft aan in hoeverre de mensen in een bepaald land de ongelijke verdeling van macht accepteren.
In de ene maatschappij is het belang van het individu belangrijker dan het belang van het collectief, van de groep. Maar er zijn ook collectivistische samenlevingen waar groepsbelang juist belangrijker is dan individueel belang. Of waar mensen al vanaf de geboorte in groepen worden opgenomen en men voor elkaar zorgt.
In een masculiene samenleving spelen mannen een ‘’typisch mannelijke’’ rol en nauwelijks een vrouwelijke, in een feminiene samenleving spelen mannen en vrouwen beide vaker elkaars ‘’typische’’ rollen.
Dat is de mate waarin mensen in een bepaalde cultuur bang zijn voor onzekere situaties en die dus proberen te vermijden. Ze willen liever voorspelbaarheid, men houdt van regels en formaliteit waar je je aan kan vastklampen, traditie of religie. Ze hebben dus een hoge onzekerheidsvermijding (drang om onzekerheid te mijden). Nederland scoort gemiddeld hierin.
Tekst 1:
Het kabinet wil dat de Nederlandse landbouwsector op de schop gaat. Boeren moeten niet langer zo goedkoop mogelijk produceren, maar
zorgen voor ‘kringlooplandbouw’. Dat betekent: koeien vaker in de wei, minder veevoer importeren en stoppen met kunstmest. Volgens minister Schouten kan Nederland de voedselvoorziening alleen veiligstellen als wordt overgestapt op kringlooplandbouw. “We moeten immers voorkomen dat we bodem, water en grondstoffen uitputten en de temperatuur op aarde onaanvaardbaar verhogen.”
Tekst 1 beschrijft de landbouwvisie van het kabinet, die gaat over de overgang naar kringlooplandbouw in Nederland. Deze overgang kan gezien worden als een overgang in cultuur. Hofstede onderscheidt dimensies waarop je culturen van elkaar kunt onderscheiden, zoals feminien-masculien.
Welke ontwikkeling in een dimensie van Hofstede is te herkennen in de overgang naar kringlooplandbouw?
A. van collectivistisch naar individualistisch
B. van kleine machtsafstand naar grote machtsafstand
C. van kortetermijngerichtheid naar langetermijngerichtheid
C