In deze samenvatting voor maatschappijwetenschappen bespreken we hoe sociale ongelijkheid binnen een groep of samenleving kan zich uiten in de vorm macht of gezag. Ook bespreken we theorieën, of wel paradigma's, over macht en gezag. Wil jij meer weten over verschillende paradigma's? Bekijk dan vooral ook onze andere video over paradigma's.
7. Macht en gezag, de paradigma's en het beschrijvend onderzoek

De invloed die een persoon of groep heeft.
De aanvaarde macht van een persoon of organisatie.
In een samenleving kan je macht onderscheiden in 3 verschillende soorten: Uitvoerende macht, Rechtelijke macht en wechtgevende macht. Dit is er zodat er geen misbruik gemaakt kan worden van macht.
Dingen die je nodig hebt om macht te kunnen verwerven.
De manier waarop beslissingen worden genomen op politiek gebied.
De betrekkingen tussen de machten.
De scheiding van machten, ook wel: trias politica.
Betekent dat de staat het alleen recht heeft op gebruik van geweld.
Een oorlog waarbij de strijdende partijen deel uitmaken van hetzelfde land of rijk.
Een regeringsvorm waarbij alle macht bij één persoon of een kleine groep ligt.
De samenleving als geheel is een systeem, waarbinnen subsystemen hun functie hebben en de samenleving stabiel en in evenwicht houden.
de machtigen zullen hun eigen belangen beschermen en vergaren bezit.
Gedrag van mensen wordt bepaald door hoe zij (gezamenlijk) de werkelijkheid zien, wat ze denken dat waar is.
Actoren streven zoveel mogelijk hun eigenbelang na. Bij het maken van keuzes gaan ze voor de meeste voordelen en minste nadelen voor henzelf.
gaat uit van de (formele) positie die een actor heeft in het sociaal systeem. Zij beschouwt deze positie als een indicator van de macht waarover die actor beschikt.
Houdt in dat de macht van een land ook en vooral op minder zichtbare wijze werkt en dat (kleinere) landen bij hun besluitvorming anticiperen op mogelijke reacties van machtige landen.
Het Europees Parlement heeft in 2018 onderzoek gedaan naar de inperking van democratie en rechtsstaat in Hongarije. Naar aanleiding van dit onderzoek is een artikel 7-procedure in gang gezet. Met deze procedure kan de lidstaat Hongarije uiteindelijk zijn stemrecht binnen de Europese Unie worden afgenomen. Ook komen EU-fondsen voor Hongarije onder strikt toezicht te staan.
Verklaar vanuit het functionalisme-paradigma het inzetten van machtsbronnen door de Europese Unie tegen Hongarije. Gebruik in je uitleg:
- de namen en omschrijvingen van twee typen machtsbronnen;
- per gekozen type machtsbron een voorbeeld uit de inleiding van deze vraag;
- een kenmerk van het functionalisme-paradigma
Voorbeeld van een juist antwoord:
• Twee van de volgende:
- De EU zet een cognitieve machtsbron tegen Hongarije in, namelijk resultaten uit een onderzoek en daarmee waardevolle kennis over het functioneren van de democratie en de rechtstaat in Hongarije.
- De EU zet een politieke machtsbron tegen Hongarije in, namelijk een juridische procedure, de artikel 7-procedure. Deze procedure is een middel tot het legitiem uitoefenen van dwang.
- De EU zet een economische machtsbron tegen Hongarije in, namelijk het strikt toezicht houden op EU-fondsen voor Hongarije. Met dit middel kan de EU controle uitoefenen op het gebruik van Hongarije van middelen uit fondsen, oftewel schaarse middelen.
• De EU zet machtsbronnen tegen Hongarije in, omdat deze machtsbronnen functioneel zijn voor het afdwingen van de sociale orde/het systeem van de EU. Volgens het functionalisme-paradigma is macht namelijk functioneel voor het voortbestaan van de maatschappelijke orde