Uitlegvideo’s voor alle VWO Nederlands school- en examenstof!

Zit jij in de bovenbouw van het vwo en wil je Nederlands leren? Neem dan snel een kijkje bij onze uitleg video’s! Leer voor het Nederlands examen, maar ook voor schoolexamens, het profielwerkstuk en andere toetsen. De uitleg is geschikt voor 4 vwo, 5 vwo en 6 vwo.

Nederlands leren met Digistudies

Examen Nederlands vwo 2024 Een goede manier om je voor te bereiden op het examen Nederlands vwo is door te oefenen met oude examens. Je kunt dan alvast wennen aan hoe een Nederlands examen eruit ziet, hoe groot het is en wat voor soort vragen er normaal gesproken gesteld worden. Maak dus minimaal één oefenexamen Nederlands voordat je het echte examen moet maken. Het examen Nederlands voor vwo zal plaatsvinden op maandag 27 mei 2024, van 13:30 tot 16:30. Je kunt dit nakijken en andere examendata terugzien op het examenrooster voor vwo. Begin op tijd met leren, zorg voor voldoende rust en probeer stress te vermijden: dan moet het vast goed komen!

0

Online Nederlands leren

Na zes jaar Nederlands leren kijk je misschien wel heel erg uit naar het eindexamen, omdat je er dan eindelijk vanaf bent. Tot het zover is zul je er nog even tegenaan moeten. Ben je het leren uit je schoolboeken ondertussen al zat? Dan hebben we goed nieuws voor je: je kunt ook online Nederlands leren! Bij Digistudies vind je 26 video’s waarin we alle Nederlands examenstof aan je uitleggen. Gebruik de uitleg om te leren voor het examen Nederlands vwo, maar ook voor schoolexamens of het profielwerkstuk in de bovenbouw! Je krijgt de uitleg van professionele docenten, die precies weten wat jij moet leren.

 

Wat moet je leren voor het Nederlands examen?

Zoals je waarschijnlijk wel weet bestaat het eindexamen Nederlands uit het centraal examen en het schoolexamen. Bij de schoolexamens (SE’s) worden verschillende vaardigheden getoetst. Zo moet je een mondeling doen, wordt jouw schrijfvaardigheid getoetst – bijvoorbeeld door het schrijven van een zakelijke brief -, en word je ondervraagd over literatuur. Over schrijfvaardigheid kun je leren in domein B. Schoolexamen.

 

Bij het centraal examen Nederlands (CE) worden andere onderdelen getoetst. Een groot onderdeel is de leesvaardigheid. Je moet een aantal Nederlandse teksten lezen en daar examenvragen over beantwoorden. Zo moet je in staat zijn om te beoordelen tot welke tekstsoort de tekst behoort, moet je de hoofdgedachte kunnen achterhalen, conclusies kunnen trekken en standpunten en argumentatieschema’s kunnen herkennen. Ook wordt getoetst hoe goed je een tekst kunt beoordelen, analyseren en samenvatten.

 

Voor het onderdeel literatuur moet je als vwo-er minimaal 12 boeken lezen, waarvan er minimaal 3 van vóór 1880 moeten zijn. zorg er dus voor dat je op tijd begint en je niet aan het einde van het schooljaar – waarin je het al heel druk hebt – nog veel moet lezen. De boeken moeten oorspronkelijk geschreven zijn in de Nederlandse taal. Over de boeken die je gelezen hebt moet je een verslag uitbrengen.

... meer dan 5.000 leerlingen leren zonder boeken met Digistudies...

5K+

... en zij beoordelen Digistudies gemiddeld met een 9,2!

undefined's foto.

Digistudies
Veelgestelde vragen