In deze video gaan we het hebben over de basis van chemische processen, dat doen we aan de hand van de volgende onderwerpen. Eerst bespreken we de typen verbindingen (vorming en oplossing). Vervolgens kijken we naar faseovergangen: verdampen, condenseren, smelten en stollen. We sluiten af met een stuk over scheidingsprocessen: destillatie en absorptie. We kijken dus naar de samenhang tussen verbindingen, de faseovergangen en scheidingsprocessen van stoffen.
1. Chemische bindingen en faseovergangen

Een chemische binding tussen atomen, waarbij de atomen één of meer gemeenschappelijke elektronenparen hebben
Een zwakke binding tussen moleculen, waarbij de binding sterker is tussen grotere moleculen.
Een binding waarbij de verschillende moleculen een bepaalde lading hebben en dus dipolen zijn, waardoor het ene molecuul met zijn positieve kant aan de negatieve kant van een ander molecuul bindt.
Deze binding kan gevormd worden met een waterstofatoom dat positief geladen (van het ene molecuul) is en een zuurstof- of stikstofatoom dat negatief geladen is (van het andere atoom).
De stof is relatief onvervormbaar, deeltjes liggen dicht bij elkaar naast Van Der Waalsbindingen zijn ook andere (sterkere) bindingen mogelijk (zoals H-bruggen)
De stof is beweeglijk (in staat te vloeien) en de deeltjes worden enkel bij elkaar gehouden door Van Der Waalsbindingen
De Van Der Waalsbinding zijn verbroken en de deeltjes van de stof bevinden zich op grote afstand van elkaar en bewegen snel door elkaar heen
Van vloeibare vorm naar gasvorm
Van gasvorm naar vloeibare vorm
Van vaste vorm naar vloeibare vorm
Van vloeibare vorm naar vaste vorm
De temperatuur waarbij een specifieke stof overgaat van vaste vorm naar vloeibare vorm
De temperatuur waarbij een specifieke stof overgaat van vloeibare vorm naar gasvorm