Scheikunde

2. Enzymen

Gegeven door:
Henk de Beuker
Beschrijving Begrippen

Welkom bij een nieuwe video met uitleg voor scheikunde. In dit filmpje gaan we het hebben over één specifiek soort eiwit, namelijk het enzym. Zo zal de Digistudies docent het onder andere hebben over wat enzymen zijn, wat hun functie is en welke factoren invloed hebben op de werking van enzymen. Vergeet niet ook voor andere scheikunde onderwerpen te kijken op onze website! 

Base

Een verbinding die in contact met een andere verbinding een waterstof ion (H+) kan binden. Het is een van de bouwstenen van RNA of DNA

Eiwitten

De bouwstenen van lichaamscellen die zijn opgebouwd uit aminozuren

Enzym

Een eiwit dat functioneert als biokatalysator

Enzym-Substraat-Complex

Wanneer het enzym gebonden zit aan het substraat

Katalysator

Een stof die de snelheid van een specifieke chemische reactie beïnvloedt zonder zelf verbruikt te worden

PH-optimum

De pH-waarde waarbij een specifiek enzym het beste werkt

PH-waarde

De zuurgraad van een oplossing

Substraat

Een stof die met behulp van een enzym in een chemische reactie wordt omgezet

Temperatuuroptimum

De temperatuur waarbij een specifiek enzym het beste werkt

Zuur

Een verbinding die in contact met water een toename van de concentratie aan waterstofionen (H+) veroorzaakt

D1. Chemisch onderzoek

D2. Selectiviteit en specificiteit