Blitzkrieg

Als je geschiedenis in jouw vakkenpakket hebt, kom je vroeg of laat het begrip 'blitzkrieg' tegen. Blitzkrieg is een Duitse term, die letterlijk 'bliksemoorlog' betekent. Het heeft drie verschillende betekenissen, die we hieronder gaan uitleggen.

Wat is de blitzkrieg?

De term blitzkrieg wordt gebruikt om verschillende oorlogstactieken aan te duiden. Zo is er de strategische overval, de gemechaniseerde bewegingsoorlog en de blitzkrieg in eigenlijke zin. Wat al deze tactieken verbindt, is dat het allemaal om een snelle opmars of verrassingsaanval gaat. Snelheid en verrassing zijn dus de twee belangrijkste kenmerken van de blitzkrieg. In de geschiedenislessen op school leer je voornamelijk over de blitzkrieg die Hitler uitvoerde in 1940.

Strategische overval

Bij de strategische overval wordt de vijand door een verrassingsaanval gedwongen tot een snelle overgave. Deze aanvallen worden vaak gepleegd op belangrijke strategische plaatsen van een land. Denk bijvoorbeeld aan gebieden waar het leger gestationeerd is, of waar de regering zich bevindt.

Gemechaniseerde bewegingsoorlog

Deze tactiek houdt in dat de aanvallende partij zich richt op de zwakke plekken van de vijand. Je kunt hierbij denken aan het onderbreken van bevoorradingen. De volgende stap is om in één keer door te gaan en het gebied snel aan te vallen met groot materiaal, zoals vliegtuigen en tanks. Een voorbeeld van deze oorlogstactiek is Operatie Barbarossa in 1941.

Blitzkrieg in eigenlijke zin

Bij de blitzkrieg in eigenlijke zin wordt er vanuit gegaan dat de vijand volledig in elkaar zal storten. Het belangrijkste was dat de aanval in beweging bleef en er werd niet gefocust op het verdedigen van eigen gebieden. De gedachte is dat de vijand zó overvallen zal zijn, dat ze niet in staat zijn om iets terug te doen. Er werd daarom ook geen groot oorlogsmateriaal ingezet, want dat zou toch niet nodig zijn. Je kunt deze tactiek dus vrij riskant en overmoedig noemen.

Hoe werkte de blitzkrieg in de Tweede Wereldoorlog?

Hoewel de theorie van de blitzkrieg al veel eerder bekend was, wordt de blitzkrieg tijdens de Tweede Wereldoorlog als het eerste succes beschouwd. Hitler wilde er alles aan doen dat zijn oorlog niet zo zou eindigen als de Eerste Wereldoorlog. Hij wilde daarom niet werken met loopgraven, maar zocht een andere tactiek.

De blitzkrieg begon in 1939 met de inval van Polen. Polen zag de aanval van de Nazi's niet aankomen en kon daardoor snel worden ingenomen. Na dit succes gaf Hitler opdracht om meteen door te gaan en ook de Lage Landen in te nemen. Het idee was om andere landen niet de tijd te geven om zich voor te bereiden op een oorlog, waardoor ze zich slecht zouden kunnen verdedigen. Denemarken, Noorwegen, Nederland, België en Frankrijk werden in een razendsnel tempo ingenomen door de Duitsers.

Blitzkrieg uitleg

Meer weten over de gebeurtenissen rond de blitzkrieg in de Tweede Wereldoorlog? Bekijk onze video over de Tweede Wereldoorlog (vmbo-t), het ontstaan van de Joodse genocide (havo) of over totalitaire ideologieën en wereldoorlogen (vwo). Wanneer je leert met video's komt de informatie op twee manieren binnen: visueel en auditief. Daardoor is het gemakkelijker om de leerstof te onthouden.