Hoe krijg je meer motivatie voor school?

Door Frida
2021-11-09 in Motivatie

Tegen het einde van de middelbareschooltijd is het steeds lastiger om jezelf bij elkaar te rapen en motivatie te vinden om je best te blijven doen. Helaas zul je toch nog even door moeten zetten, want de laatste toetsen kunnen zomaar het verschil maken. Dat geldt zeker voor examenleerlingen. De vraag is dus: hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft? In dit artikel lees je daar meer over.

Wat is motivatie?

Motivatie kun je omschrijven als een reden of drang die je hebt om een actie uit te voeren. Zo’n actie kan bijvoorbeeld leren voor een toets zijn, of huiswerk maken. Het zorgt er dus voor dat je aan het werk gaat. Er zijn twee verschillende soorten motivatie: intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

Make it happen

Intrinsieke motivatie

Dit is motivatie die vanuit jezelf komt. Misschien heb je wel eens een verslag moeten schrijven over een onderwerp dat je heel interessant vond. Dan komt de motivatie van binnenuit: je vindt het leuk om eraan te werken en daardoor is het makkelijker om eraan te beginnen.

Extrinsieke motivatie

Bij extrinsieke motivatie zit dat anders. Dit betekent namelijk dat je door iets anders gemotiveerd wordt. Een voorbeeld hiervan is dat je eraan kunt denken dat je moet leren omdat je daar uiteindelijk voor beloond wordt. Een goed cijfer kan ervoor zorgen dat je overgaat naar het volgende jaar, of dat je een diploma haalt. Aan de andere kant kun je ook gemotiveerd raken door te bedenken wat er gebeurt als je het niet doet: dan haal je misschien wel een onvoldoende, of zak je voor de eindexamens.

Tips voor meer motivatie

Tip 1: Maak een planning

Als je niet precies weet wat je allemaal nog moet doen, kun je er letterlijk als een berg tegenop gaan zien. Door voor iedere dag op te schrijven wat je precies moet doen, wordt het overzichtelijker en lijkt het minder werk. Daardoor wordt de stap om eraan te beginnen kleiner!

Vind je het moeilijk om een planning te maken? Lees dan dit stappenplan!

Tip 2: Bedenk waarvoor je het doet

Misschien heb je soms het idee dat je huiswerk moet maken omdat jouw leraar dat wil. Natuurlijk is dat deels ook zo, maar onthoud ook dat je het uiteindelijk voor jezelf doet. Je maakt je huiswerk omdat het een voorbereiding is op de toetsen die je later moet maken. Probeer daarom om altijd het einddoel in je achterhoofd te houden. Vind je dit moeilijk of vergeet je het snel? Schrijf het dan op en hang het bijvoorbeeld boven je bureau!

Tip 3: Probeer niet om urenlang achter elkaar te leren

Iedereen heeft het nodig om af en toe rust te nemen. Als je je gestrest of onzeker voelt, kun je de neiging hebben om achter elkaar door te gaan. Dat is geen goed idee, want dat kan ertoe leiden dat je vergeet om voor jezelf te zorgen. Dan kun je je slechter gaan voelen en is het nóg moeilijker om jezelf te motiveren. Het is beter om regelmatig wat afleiding te zoeken, zodat je daarna weer met een fris hoofd aan school kunt werken.

Zorg goed voor jezelf

Tip 4: Onthoud dat het maar tijdelijk is

Op dit moment lijkt het misschien een eeuwigheid te duren, maar uiteindelijk gaat dit schooljaar voorbij. Als je alles steeds blijft uitstellen, kan het zo zijn dat je niet over gaat. In dat geval ben je nog veel langer bezig om je diploma te halen. Herinner jezelf er daarom aan dat je er uiteindelijk sneller vanaf bent als je nu aan het werk gaat.

Tip 5: Beloon jezelf!

Het is makkelijker om jezelf te motiveren als je er iets positiefs aan koppelt. Bedenk daarom waar jij blij van wordt en beloon jezelf daarmee. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je na anderhalf uur leren een half uurtje mag gamen, of beloon jezelf met lekker eten. Vind je het moeilijk om jezelf daaraan te houden? Spreek dan af dat iemand je een beetje in de gaten houdt, zoals een van je ouders of een vriend/vriendin.

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken