Dawesplan

Bij het vak geschiedenis bespreken we belangrijke gebeurtenissen uit het verleden. Zo kom je tijdens je lessen vroeg of laat het begrip ‘Dawesplan’ tegen. Maar wat is dat nu precies en wat kunnen we hiervan leren? Dat en meer leer je op deze pagina, en natuurlijk door te leren met onze uitlegvideo’s voor geschiedenis!

Wanneer ontstond het Dawesplan?

In de geschiedenis zijn er momenten waarop landen in crisis verkeren en dringend hulp nodig hebben om weer op de been te komen. Een van die cruciale momenten was na de Eerste Wereldoorlog, toen Duitsland zich in een diepe economische chaos bevond. Op dat moment werd het Dawesplan geboren, een belangrijke overeenkomst die Duitsland hielp om weer op te krabbelen.

Waardoor ontstond het Dawesplan?

Na de Eerste Wereldoorlog was Duitsland in 1918 verslagen en moest het enorme herstelbetalingen doen aan de overwinnende landen. Deze betalingen waren bedoeld om de schade die tijdens de oorlog was aangericht te vergoeden. Maar, het probleem was dat Duitsland dit geld niet had. De economie was in puin, en mensen leden onder hoge werkloosheid en hyperinflatie, wat betekende dat geld zijn waarde snel verloor.

Waaruit bestond het Dawesplan?

In 1924 kwam het Dawesplan tot stand. Het was vernoemd naar de Amerikaanse bankier Charles G. Dawes, die het plan opstelde. Het plan had enkele belangrijke onderdelen:

Herziening van de herstelbetalingen

Het Dawesplan herzag de herstelbetalingen die Duitsland moest doen. Het maakte de betalingen haalbaarder door ze in kleinere termijnen te verdelen en Duitsland meer tijd te geven om te betalen.

Amerikaanse leningen

Het plan stelde voor dat Duitsland leningen zou krijgen van Amerikaanse banken om zijn economie op te bouwen. Dit betekende dat Duitsland geld had om te investeren in infrastructuur, industrie en andere belangrijke sectoren.

Controle van buitenlandse experts

Het Dawesplan stelde voor dat buitenlandse experts toezicht hielden op de Duitse economie om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verliep. Deze experts zouden helpen om de financiën in evenwicht te houden en Duitsland op het goede spoor te houden.

Wat waren de gevolgen van het Dawesplan?

Het Dawesplan bleek succesvol te zijn. De Duitse economie begon langzaam maar zeker te herstellen. Er kwamen nieuwe banen bij en de hyperinflatie stopte. De leningen uit Amerika hielpen Duitsland om zijn industrie weer op te bouwen, en de herstelbetalingen werden gemakkelijker te beheren.

Grote Depressie

Het succes van het Dawesplan was echter niet blijvend. In de jaren '30 brak de Grote Depressie uit, en de wereld werd opnieuw getroffen door economische tegenslagen. Duitsland werd weer hard getroffen, wat uiteindelijk leidde tot de opkomst van Adolf Hitler en de Tweede Wereldoorlog.

Dawesplan samengevat

Het Dawesplan is een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis, omdat het laat zien hoe internationale samenwerking en financiële hulp een land in crisis kunnen helpen herstellen. Het liet ook zien dat economische stabiliteit niet altijd permanent is en dat andere factoren, zoals in dit geval de Grote Depressie, de situatie snel kunnen veranderen.

Meer over het Dawesplan

Wil je nog meer te weten komen over het Dawesplan en andere onderwerpen die daarmee te maken hebben? Bekijk dan al onze uitlegvideo’s voor geschiedenis! Video’s waarin het Dawesplan besproken wordt zijn bijvoorbeeld Herstel van de oorlog en nieuwe crisis (vmbo-t), Van herstelbetalingen en Hitler's nationalisme naar Jodenvervolging (vmbo-t) en Duitsland na de Eerste Wereldoorlog (havo en vwo).