Duits

1. Examentips

Gegeven door:
Britt van Dee
Beschrijving Begrippen

Welkom bij deze video met examentips voor het schoolvak Duits. In deze video gaan we je meenemen in de wereld van het eindexamen en je daarbij een hele lading tips geven. Je leert o.a. hoe je je het best op het eindexamen Duits kan voorbereiden, hoe het examen is opgebouwd en waar je tijdens het maken van je examen op moet letten.

Signaalwoorden

Signaalwoorden zijn woorden die verbanden en structuren weergeven in een tekst

Examenwoorden

Examenwoorden zijn woorden die vaak in de eindexamenteksten en -vragen voorkomen

A1. Tekstverklaren

Samenvatting voor Duits - Examentips CE 


Tips vóór het Duits examen

Ga oefenen met examenstof. Ze zeggen niet voor niets: Übung macht den Meister. Maar waar moet je dan aan denken? 


Tip 1: Leren met oude examens

Maak veel oude eindexamens. Deze kan je hier downloaden. Op onze pagina met oude examens vind je zowel de teksten en de opgaven, als de antwoorden en de normering. Op deze manier oefen je niet alleen met de vraagstellingen die je straks op je eindexamen zult tegenkomen, maar kan je ook alvast wennen aan de omvang van zo’n examen. Een eindexamen duurt namelijk zo’n 2,5 tot 3 uur en vergt flink wat concentratievermogen en het is fijn als je dat al een keertje geoefend hebt voordat je echte examen begint. 


Als je zo’n oud examen gemaakt hebt, kan je deze meteen nakijken en ook het cijfer bepalen met behulp van het antwoordmodel en de normering. Zo weet je niet alleen welk cijfer je behaald zou hebben, maar zie je ook meteen welke soort teksten en vragen al heel goed gaan, en met welke vraagstellingen je eventueel nog extra zou kunnen oefenen. Meer informatie en tips over vraagstellingen vind je in een andere video op onze website. 


Tip 2: Leer signaal- en examenwoorden

Signaalwoorden zijn woorden die verbanden en structuren weergeven in de tekst, zoals bijvoorbeeld “obwohl” (hoewel) en außerdem (bovendien). Hierover worden veel vragen gesteld in het eindexamen. Helaas heb je geen tijd om al deze woorden op te zoeken in het woordenboek. Zorg er daarom voor dat je deze voor je examen hebt geleerd, zodat er geen tijd verloren gaat. Wil je weten welke signaalwoorden er allemaal zijn, wat ze betekenen en welke verbanden ze weergeven? Dat vind je de video 'signaalwoorden'.


Daarnaast is het ook van belang om zogenoemde examenwoorden te leren. Deze vind je niet alleen terug in de tekst, maar vooral in de vragen zelf.  Dit zijn woorden als Absatz (alinea), Verfasser (schrijver) of Aussage (uitspraak). Tijd om deze woorden op te zoeken heb je helaas niet en het is natuurlijk van groot belang dat je de vraag helemaal begrijpt om deze te kunnen beantwoorden.


Tip 3: Pak je tas op tijd in

Zorg ervoor dat ruim van tevoren je tas klaar staat met alle spullen die je nodig gaat hebben bij je eindexamen. Houd er wel rekening mee dat deze doorzichtig moet zijn, zodat de surveillanten duidelijk zien dat je geen spiekbriefjes of iets dergelijks bij je hebt. Maar wat moet je, naast wat te eten en te drinken, allemaal meenemen?


  • Natuurlijk woordenboeken. Je zal het woordenboek Duits-Nederlands het meest nodig hebben. Maar vergeet niet voor de zekerheid ook het woordenboek Nederlands-Duits mee te nemen. Wist je dat je naar elk eindexamen, onafhankelijk van het vak, een Nederlands woordenboek mee mag nemen? Doe dit dan ook! Je weet nooit wanneer deze van pas kan komen. 


Houd er rekening mee dat je niet je eigen woordenboeken mag gebruiken, dit in verband met het verstoppen van spiekbriefjes. Soms krijg je woordenboeken van school, maar het kan ook zijn dat je je eigen woordenboeken een dag van tevoren af moet geven, zodat deze gecontroleerd kunnen worden. 


  • Dat je voldoende werkende pennen mee moet nemen, wist je natuurlijk al. Maar neem ook markeerstiften mee. Deze kan je gebruiken om tijdens het lezen belangrijke woorden te markeren. Zo kan je bepaalde passages uit de tekst snel weer terugvinden zodra je de vraag gaat beantwoorden. Dit is vooral handig bij langere teksten. 


Tips voor tijdens het Duits examen

Zodra je de opgaven en teksten hebt ontvangen, moet je deze nog eventjes dicht laten. Op het sein van de examencoördinator mogen alle eindexamenkandidaten de opgaven en teksten inzien – en dus starten met het examen. Het gaat dan echt beginnen! Hierbij kunnen volgende tips van pas komen:


Tip 1: Blader het tekstboek door

Als je een paar oude eindexamens hebt geoefend, weet je dat in het examen zowel korte als lange teksten staan. Blader allereerst even het tekstboekje door. Waar zitten de lange en korte teksten? Vaak is de eerste en de laatste tekst van het eindexamen vrij kort. Kijk daarnaast even naar het opgavenboekje: welke teksten hebben de meeste vragen en welke misschien maar één? We gaan er niet vanuit, maar dit kan van pas komen als je in tijdnood komt. Dan weet je welke tekst je eerst gaat maken, wellicht een korte, of eentje met weinig vragen. Bedenk wel: langere teksten hebben vaak uitgebreide vragen die meer punten opleveren. 


Tip 2: Blijf niet hangen bij vragen die je niet weet

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een tekst niet zo goed begrijpt, of het antwoord op bepaalde vragen niet (zeker) weet. Dat is natuurlijk vervelend, maar blijf niet te lang hangen. Wel belangrijk is dat je in ieder geval een antwoord invult, bijvoorbeeld B. Zet er dan wel eventjes een sterretje bij, zodat je, als je klaar bent met je examen, hier nog eventjes naar kan kijken. Mocht je in tijdnood komen, heb je in ieder geval daar een antwoord staan en heb je altijd een kans dat je goed hebt gegokt. 


Open laten of overslaan is niet heel verstandig. Afgezien van het feit dat je dan opnieuw weer in de tekst moet komen en veel weer opnieuw moet gaan lezen – en dus tijd verloren gaat - kan het dan voorkomen dat als je bijvoorbeeld vraag 12 overslaat en dus open laat, je het antwoord van vraag 13 daar in gaat vullen – en dat wil je natuurlijk voorkomen! Heb je helemaal een black-out en weet je eventjes niet meer waar je moet beginnen? Als je onze video over tips bij een black-out bekijkt, kom je daar binnen no-time weer uit!


Tip 3: Laat je niet afschrikken door je eigen antwoorden

De antwoordmogelijkheden bij de meerkeuzevragen staan op alfabetische volgorde. Het kan daarom voorkomen dat je toevallig drie keer het antwoord A of drie keer het antwoord B achter elkaar hebt ingevuld. Maar daar moet je niet van in paniek raken, dat kan gewoon toevallig zo zijn. Dus vertrouw erop dat jij de vraag goed hebt beantwoord.


Tips voor na het examen Duits

Du hast es geschafft! Je bent klaar met je examen en je staat op het punt deze in te leveren. Met deze tips sluit je je examen gegarandeerd goed af:


Tip 1: Check het aantal vragen

De meeste eindexamens hebben ongeveer 40 vragen. Als je dus bij vraag 33 klaar denkt te zijn, dan heb je wellicht een bladzijde gemist – controleer dus altijd of je alle vragen ook daadwerkelijk hebt beantwoord! 


Tip 2: Controleer je antwoorden

Had je sterretjes geplaatst bij sommige antwoorden, omdat je die nog even wilde controleren? Als je tijd over hebt, kan je nog in alle rust eventjes naar het antwoord kijken. Maar bedenk wel: vaak is je eerste ingeving juist. Dus vragen alsnog verbeteren is niet altijd de beste optie. 


Tip 3: Noteer je antwoorden

Als je tijd over hebt, kan je je antwoorden noteren op een kladblaadje. Deze krijg je uitgedeeld bij je examen. Vaak kan je aan het eind van de dag het examen zelf nakijken. Houd er wel rekening mee dat er nog geen norm bekend is. Dus wellicht denk je dat je weinig punten hebt gescoord en valt het uiteindelijk best wel mee – zeker als blijkt dat er een hoge N-term wordt vastgesteld. Hoe dit precies werkt, zie je in onze video “na het examen”. Bedenk daarom goed voor jezelf of je het examen wel of niet wil nakijken.


Viel Erfolg, du schaffst es!!