Von Schlieffenplan

In de geschiedenis zijn er veel plannen bedacht om oorlogen te winnen. Een van de beroemdste is het Von Schlieffenplan, bedacht door de Duitse generaal Alfred von Schlieffen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Hoe dit in elkaar zat leer je op deze pagina, en natuurlijk ook door te leren met onze uitlegvideo’s voor geschiedenis!

Waardoor ontstond het Von Schlieffenplan?

Het Von Schlieffenplan werd bedacht in 1905 en was eigenlijk bedoeld om Duitsland te beschermen tegen twee vijanden: Frankrijk en Rusland. Duitsland was bang dat deze twee landen samen tegen hen zouden vechten. Dus bedacht Von Schlieffen een gewaagd plan.

Wat hield het Von Schlieffenplan in?

Het idee was om eerst snel en krachtig Frankrijk aan te vallen voordat Rusland klaar was voor oorlog. Duitsland dacht dat Frankrijk de zwakkere van de twee vijanden was en dat ze snel verslagen konden worden. Daarna zouden ze al hun troepen naar het oosten verplaatsen om tegen Rusland te vechten.

Geografische ligging

Maar waarom dachten ze dat Frankrijk zwakker was? Dit kwam door de ligging van Frankrijk en Duitsland op de kaart. Duitsland dacht dat het sneller kon mobiliseren en naar Frankrijk kon marcheren voordat Frankrijk kon reageren. Bovendien dacht Duitsland dat de Fransen zich voornamelijk zouden concentreren op de verdediging tegen Duitsland en niet zozeer op een aanval.

Dus begon Duitsland met het uitvoeren van het plan in 1914, toen de Eerste Wereldoorlog begon. Ze vielen België binnen om Frankrijk te bereiken, omdat Frankrijk erg sterk verdedigd was aan de grens met Duitsland. Maar hier kwam een groot probleem om de hoek kijken.

Tussenkomst Groot-Brittannië

Groot-Brittannië, een bondgenoot van Frankrijk, kwam tussenbeide en verklaarde de oorlog aan Duitsland vanwege de schending van de Belgische neutraliteit. Dit zorgde voor vertragingen en maakte het moeilijker voor Duitsland om snel naar Frankrijk te gaan.

Daarnaast hadden de Duitse troepen in Frankrijk te maken met hevige gevechten en sterke verdediging. De Fransen en Britten vochten dapper en slaagden erin de Duitse opmars te vertragen.

Mobilisatie Rusland

Ondertussen was Rusland al begonnen met mobiliseren en naderde de Duitse oostelijke grens. Duitsland moest troepen uit het westen terughalen om Rusland te bevechten, waardoor het Von Schlieffenplan mislukte.

Von Schlieffenplan mislukt

Het plan had Duitsland de kans moeten geven om snel met Frankrijk af te rekenen voordat Rusland kon ingrijpen. Maar door verschillende problemen en obstakels slaagde het plan er niet in om te slagen. De Eerste Wereldoorlog werd een langdurige en verwoestende oorlog, waarbij miljoenen mensen stierven.

Het Von Schlieffenplan is een voorbeeld van hoe oorlogsplannen in de praktijk kunnen mislukken vanwege onverwachte gebeurtenissen en obstakels. Het herinnert ons eraan dat zelfs de beste strategieën soms niet werken zoals gepland in de harde realiteit van oorlogvoering.

Meer over het Von Schlieffenplan

Wil je nog meer te weten komen over het Von Schlieffenplan en andere gebeurtenissen rond het begin van de Eerste Wereldoorlog? Bekijk dan al onze uitlegvideo’s voor geschiedenis! Video’s waarin het Von Schlieffenplan besproken wordt zijn o.a. De Eerste Wereldoorlog (vmbo-t), Van herstelbetalingen en Hitler's nationalisme naar Jodenvervolging (vmbo-t) en De Tweede Wereldoorlog (vmbo-t).