Uitlegvideo’s over alle VWO Scheikunde school- en examenstof!

Bij Digistudies krijg je online scheikundelessen! Leer met onze uitlegvideo’s hoe je rendement kunt berekenen, wat titratie is en wat je met tabel 48 kunt berekenen. Je kunt de uitleg goed gebruiken om te leren voor het scheikunde examen voor vwo, maar ook al voor andere toetsen en SE’s in de bovenbouw.

Scheikunde leren met Digistudies

Scheikunde examen vwo 2023 Bereid je goed voor op het scheikunde examen voor vwo door op tijd te beginnen met leren, veel te oefenen en goed voor jezelf te zorgen. Je kunt oefenen voor scheikunde door oude examens te maken. Het eindexamen scheikunde voor vwo zal plaatsvinden op dinsdag 23 mei 2023. Je kunt dit nakijken in het examenrooster!

0

Scheikunde bijles

Scheikunde is voor veel middelbare scholieren een lastig vak. Om het goed te beheersen moet je veel leren over eigenschappen van stoffen en materialen, maar ook moet je in staat zijn om te rekenen en formules te onthouden. Je kunt dit doen door te leren met je schoolboeken, op te letten tijdens de scheikunde lessen en je huiswerk te maken. Daarnaast kun je kiezen voor extra scheikunde bijles, door te leren met de uitlegvideo’s van Digistudies. Onze professionele docenten leggen alles aan je uit in korte video’s, die je kunt bekijken wanneer het jou uitkomt.

 

Scheikunde examen vwo

De leerstof voor scheikunde op vwoniveau is bij Digistudies opgedeeld in zes verschillende domeinen. De onderwerpen zijn afgestemd op de examenstof voor scheikunde, maar je kunt de uitleg ook al in 4 of 5 vwo gebruiken.


A.  Kennis van stoffen en materialen

In het eerste domein krijg je uitleg over de basis van stoffen en materialen. Welke stoffen mengen met elkaar en welke niet? Hoe bereken je neerslagreacties? Dat en meer kom je te weten door te leren met de uitleg in domein A.


B. Chemische processen en behoudswetten

In domein B van scheikunde gaan we chemisch rekenen, leer je alles over energieberekeningen en reactiekinetiek en krijg je uitleg over chemisch evenwicht. Belangrijke onderwerpen die hier naar voren komen zijn het botsende deeltjes model, vormingswarmte en molberekeningen.


c. Zuren en basen

Domein C gaat in zijn geheel over zuren en basen. Wat zijn zuren en basen, hoe maak je een pH berekening van zuren en basen en welke reacties kunnen er optreden? Ook bespreken we buffers en leer je wat titraties zijn.


D. Redoxreacties

In het vierde domein met uitleg voor scheikunde leer je alles over redoxreacties. We beginnen met een basis-uitleg, waarna we dieper ingaan op dit onderdeel. Je komt alles te weten over halfreacties, tabel 48 en het standaardelektrodepotentiaal.


E. Koolstofchemie

In dit domein leer je alles over koolstofchemie. Na een korte inleiding over dit onderwerp bespreken we onder andere polymeren, reactietypen en aldehyden & ketonen. Dit doen we in zes verschillende video's.


F. Ontwikkelen van chemische kennis

Domein F gaat over chemische vakmethodes, chemische synthese en energie & industrie. Onderwerpen die naar voren komen zijn bijvoorbeeld scheidingsmethodes en chromatografie.


G. Innovatie en chemisch onderzoek

Domein G is klein, maar zeker niet minder belangrijk dan de andere domeinen. Je leert hier alles over geleidbaarheid, reactiviteit en vervormbaarheid. Een andere video geeft uitleg over isomeren, en een derde filmpje kun je gebruiken om meer te weten te komen over molecuulstructuren.


H. Industriële (chemische) processen

Domein H gaat over verschillende industriële processen, maar ook over groene chemie en energieomzettingen. Je leert hier onder andere over stofstromen, atoomenergie en fossiele brandstoffen. Het domein bestaat uit zeven video's.


I. Maatschappij en chemische technologie

In het laatste domein met nieuwe informatie voor scheikunde, leer je alles over chemie van het leven en milieueffecten. We bespreken onder andere eiwitten, vetten, enzymen en koolhydraten.


J. Examenopgaven scheikunde

Dit is het allerlaatste domein. Zoals je net al las, komt er hier geen nieuwe informatie naar voren. In dit domein bespreken we oude examenopgaven, van 2012 en 2014. De leraar neemt jou mee door een opgave, waardoor je kunt testen in hoeverre je het begrijpt.

... meer dan 5.000 leerlingen leren zonder boeken met Digistudies...

5K+

... en zij beoordelen Digistudies gemiddeld met een 9,2!

undefined's foto.

Digistudies
Veel gestelde, vragen