Tips voor je examens!

Door Frida
2021-12-01 in Examens

Zoals je ongetwijfeld weet zijn de eindexamens erg belangrijk. Je wil je graag zo goed mogelijk voorbereiden, maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je tien tips om je examens te halen!

Examentip 1: Begin op tijd!

Deze tip lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is een van de belangrijkste dingen om op te letten. Door op tijd te beginnen met voorbereiden voorkom je stress. Om erachter te komen hoeveel tijd je nodig hebt, kun je een planning maken.

Examentip 2: Leer met video's

Wist je dat je hersenen beelden vaak beter onthouden dan woorden? Daarom kan het goed helpen om naast het leren uit boeken ook uitlegfilmpjes te kijken. Gelukkig ben je daarvoor op de juiste plek! Wij hebben meer dan 800 uitlegvideo’s.

Examentip 3: Ga met oude examens oefenen

Een andere manier op je goed voor te bereiden is om te leren met oude examens. Je kunt daardoor alvast wennen aan de manier waarop de vragen gesteld worden en zien wat er ongeveer van jou verwacht wordt. Ook kan het jou helpen om beter in te schatten hoe groot een examen is. Als je je antwoorden opschrijft en het daarna controleert, kom je erachter aan welke onderwerpen je nog wat meer aandacht moet besteden.

Examentip 4: Beweeg tijdens het leren

Wanneer je beweegt tijdens het leren gaat er meer bloed en zuurstof naar je hersenen. Ook wordt de leerstof die je in je opneemt beter opgeslagen als je in beweging blijft. Kortom: bewegen tijdens het leren zorgt ervoor dat je informatie beter en langer kunt onthouden! Dit werkt als volgt: tijdens het leren ben je vooral bezig met logisch nadenken, redeneren en dingen verwoorden. Hiervoor gebruik je je linker hersenhelft. Bij het bewegen gebruik je juist je rechter hersenhelft. Als je deze dingen dus combineert, gebruik je beide hersenhelften en dat heeft een positief effect.

Beweeg tijdens het leren!

Examentip 5: Wissel de vakken af

Onze hersenen zijn afgesteld op het herkennen van nieuwe informatie. Als je lang bezig bent met hetzelfde onderwerp, maakt dat je geheugen lui. Het zorgt ervoor dat je de leerstof minder goed onthoudt. Door de vakken en onderwerpen af te wisselen voorkom je dit!

Examentip 6: Maak samenvattingen

Door een samenvatting te maken onderscheid je hoofdzaken van bijzaken. Je kunt een samenvatting het beste op papier schrijven, want daardoor onthoud je het beter. Dat komt doordat je hersenen een connectie maken tussen de betekenis van een woord en de beweging die je daarbij maakt.

Lees ook: Hoe maak je een samenvatting?

Maak samenvattingen!

Examentip 7: Leg de leerstof uit

Als je iets echt begrijpt, kun je het aan een ander uitleggen. Door het aan iemand uit te leggen, ben je actief bezig met het opnieuw naar boven halen van de informatie. Je denkt er opnieuw over na en daardoor sla je het beter op. Ook vergeet je de informatie minder snel.

Examentip 8: Zorg voor een goede leeromgeving

Een goede leeromgeving is een plek waar het stil is en waar genoeg licht is. Ook is het belangrijk om voldoende zuurstof te hebben. Zet dus af en toe even je raam open, ook als het niet erg warm is. Het kan ook helpen om je kamer (of een andere leeromgeving) netjes opgeruimd te houden. Daardoor heb je minder afleiding. Als je één vaste plek hebt om te leren, zorgt dat voor rust.

Examentip 9: Lees de tekst hardop voor

Door een tekst hardop te lezen, sla je de informatie op meerdere manieren op. Je ziet en hoort de tekst tegelijkertijd. Dat zorgt ervoor dat de informatie op twee manieren je hersenen binnenkomt. Daardoor onthoud je het beter.

Examentip 10: Zorg voor genoeg slaap

Tijdens het slapen verwerken je hersenen datgene wat er die dag voorbij is gekomen. Alles wordt geanalyseerd en er worden verbanden gelegd. Door genoeg te slapen zorg je ervoor dat alles wat je geleerd hebt beter wordt opgeslagen en dat je het ook weer makkelijk terug kunt halen.

Zorg voor voldoende slaap
Het beste nieuws van de dag: slapen helpt je om je examens te halen!

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken