Een goede samenvatting maken kan nog best lastig zijn, zeker als je het nog niet vaak hebt gedaan. Hoe bepaal je bijvoorbeeld wat belangrijk is en wat niet? Wij helpen je graag door een aantal tips te geven. Veel succes!
Waarom maak je een samenvatting?
Voor een toets moet je vaak grote lappen tekst lezen. Als je de leerstof alleen leest en er verder niet veel mee doet, kan het voorkomen dat je het niet goed onthoudt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door een samenvatting te maken van de tekst ben je bewuster met de informatie bezig. Ook moet je de tekst begrijpen om het in je eigen woorden op te kunnen schrijven. Daardoor wordt het beter opgeslagen in je geheugen.
Tip #1: Zoek uit wat je moet leren
Niets is zo vervelend als erachter komen dat je iets voor niets hebt gedaan. Zoek dus altijd goed uit wat je precies moet weten, zodat je niet per ongeluk iets leert wat je niet hoeft te weten.
Tip #2: Deel de lesstof op
Het wordt een stuk overzichtelijker als je de tekst per hoofdstuk samenvat. Je komt er dan gelijk achter welk onderwerp je nog lastig vindt. Neem na ieder hoofdstuk ook even een korte pauze, zodat je niet te lang achter elkaar doorgaat.
Tip #3: Scan de tekst
Voordat je iedere alinea doorneemt en analyseert, kun je beginnen met het scannen van het hoofdstuk. Schrijf bijvoorbeeld op wat het hoofdonderwerp is en welke onderdelen er besproken worden. Dit kun je vaak al zien aan de titel van het hoofdstuk, de tussenkopjes en afbeeldingen.
Tip #4: Schrijf begrippen op
Bij veel vakken is het belangrijk om te weten welke begrippen er gebruikt worden en wat deze betekenen. Schrijf deze daarom op en zet erbij wat de betekenis is. Als je alle begrippen kent, snap je de tekst vaak ook beter. Nog een kleine extra tip: bij onze uitlegvideo’s staan de belangrijke begrippen al voor je uitgelegd!
Tip #5: Leg verbanden
Probeer op zoek te gaan naar dingen in de tekst die je aan elkaar kunt koppelen. Vaak is er bijvoorbeeld een oorzaak-gevolg verband. Deze kunnen belangrijk zijn om op te schrijven en te begrijpen.
Tip #6: Schrijf in eigen woorden
Misschien ben je gewend om zinnen op dezelfde manier over te nemen uit je boek, maar het is handiger om het in je eigen woorden op te schrijven. Daardoor kun je het vaak makkelijker onthouden. In de schoolboeken staan vaak moeilijke en ingewikkelde woorden die lastig te begrijpen zijn. Als je dit omzet in zinnen die voor jou logischer zijn, gaat het leren straks gemakkelijker.
Tip #7: Vergeet tabellen en figuren niet
In sommige boeken wordt informatie uitgelegd aan de hand van tabellen of figuren. Meestal staan deze in een apart gekleurd vak of achteraan het hoofdstuk. Het lijkt dan misschien alsof deze informatie niet belangrijk is en je dit niet mee hoeft te nemen in je samenvatting, maar dat klopt lang niet altijd! Vergeet deze dus niet.
Tip #8: Markeer met mate
Het kan heel handig zijn om belangrijke onderdelen te markeren in je samenvatting. Daarmee kun je makkelijk aangeven waar je extra op moet letten. Waar je wel op moet letten, is dat je niet teveel markeert. Daardoor is het effect weg en kun je het net zo goed helemaal niet doen.
Tip #9: Gebruik voorbeelden
Je kunt informatie vaak beter begrijpen als je er een voorbeeld van hebt wat daarbij hoort. Dit kan een bepaalde situatie zijn, maar bijvoorbeeld ook een afbeelding of video.
Tip #10: Wees kritisch
Is je samenvatting af? Loop dan alles nog één keer door. Heb je alle belangrijke dingen meegenomen, of heb je ergens overheen gelezen? Kun je het gemakkelijk doorlezen en is het logisch wat er staat? Pas als het nodig is nog wat laatste dingen aan. Is dat gelukt? Gefeliciteerd, dan is jouw samenvatting helemaal klaar!
Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen
- Goedkoper dan bijles
- Scoor gemiddeld een punt hoger!
- Gecontroleerd door docenten
- Slechts €99,- voor alle vakken