Hoe kan je ChatGPT gebruiken bij het leren?

Door Frida
2024-01-31 in Leertips

Leraren zijn er nog niet helemaal over uit of en hoe ChatGPT een rol kan spelen in het onderwijs, maar de kans is groot dat jij er al eens iets mee hebt uitgeprobeerd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je deze AI-tool al jouw schoolwerk laat doen. Toch kan je ChatGPT wel goed gebruiken bij je voorbereiding op toetsen. Hoe je dat doet, lees je in dit blogartikel.

Wat is AI?

ChatGPT is een chatbot die werkt op basis van AI: artificial intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen - zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit. Er zijn veel verschillende vormen van kunstmatige intelligentie, waar ChatGPT er één van is.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is getraind op basis van een grote dataset van honderden miljarden woorden uit allerlei verschillende bronnen, zoals boeken en internetpagina’s. Op basis van al die informatie probeert het te voorspellen wat voor antwoord jij wil hebben als je een vraag of opdracht instuurt.

ChatGPT telefoon

Hoe gebruik je ChatGPT bij het leren?

Je begrijpt vast dat het niet verstandig is om ChatGPT al je huiswerkopdrachten of werkstukken te laten schrijven, al is de verleiding natuurlijk groot. Ten eerste is de kans groot dat je leraar er achter komt, maar belangrijker nog: je leert er niets van, waardoor je het straks moeilijker zal hebben tijdens je toetsen. Toch zijn er manieren waarbij je de AI-tool wel kunt gebruiken

Oefenvragen maken

Een belangrijk onderdeel bij het leren is om jezelf te overhoren en je kennis te testen. Je kan dat eenvoudig doen door aan ChatGPT te vragen of oefenvragen voor je te maken. Dat doe je als volgt:

  1. Typ een samenvatting van de stof die je moet leren, of typ de hele tekst uit. Dit stuur je vervolgens naar ChatGPT. Je kunt natuurlijk ook een bestaande samenvatting gebruiken, als je die hebt.
  2. Vraag daarna: “Kun je vijf oefenvragen maken op basis van deze tekst?”Je kunt er ook nog bij zetten welk niveau je doet, zodat de vragen moeilijk genoeg zijn.
  3. Maak de oefenvragen en controleer of je het goed hebt gedaan.

ChatGPT oefenvragen

Opzet maken voor een werkstuk

Zoals al eerder benoemd mag je ChatGPT niet jouw verslagen of werkstukken laten maken: dat wordt gezien als fraude, omdat je het werk niet zelf hebt geschreven en je de teksten van een ander gebruikt. Wat je wel kunt doen, is ChatGPT vragen om een opzet of lay-out te geven. Dat gebruik je dan als basis, waarna je de inhoud zelf bedenkt en opschrijft.

ChatGPT opzet

Bronnen zoeken

Moet je een werkstuk schrijven waarvoor je veel verschillende bronnen nodig hebt? Dan kun je proberen om aan ChatGPT te vragen welke bronnen je hiervoor kunt gebruiken. Online bronnen vind je misschien makkelijk zelf, maar het kan soms lastig zijn om zelf snel boeken of andere offline bronnen te vinden.

Spellingscontrole

Heb je altijd wat moeite met spelling bij het schrijven van verslagen en/of werkstukken? Laat dan ChatGPT een keer mee kijken! Het systeem is niet waterdicht en het zal misschien niet alle foutjes eruit halen, en het is zeker slim om het ook nog door iemand anders na te laten kijken, maar het kan toch een beetje helpen.

Waar moet je op letten bij ChatGPT?

Hoewel ChatGPT veel voordelen heeft, moet je wel weten dat het geen perfecte tool is. Soms klopt de informatie die je krijgt niet helemaal. Je moet daarom altijd kritisch zijn en goed blijven opletten. Ook is het belangrijk dat je de juiste ‘promts’ geeft. Prompts zijn de opdrachten die je aan ChatGPT geeft, zoals “Kun je mij een opzet geven voor mijn werkstuk over het broeikaseffect?” of “Kun je deze tekst controleren op spelfouten?”. Als je daarin niet duidelijk of specifiek genoeg bent, krijg je soms niet de reactie waar je op hoopt.

Veel succes!

Digistudies, hét videoplatform voor bovenbouwleerlingen


  • Goedkoper dan bijles
  • Scoor gemiddeld een punt hoger!
  • Gecontroleerd door docenten
  • Slechts €99,- voor alle vakken